Wat is een volg focus systeem? Een volg focus systeem is een set onderdelen die samenwerken om jou mee te helpen nauwkeuriger en gemakkelijker te focussen op je videowerk. Het is zijn primaire functie om focus toe te staan om zo alle actie te volgen.

De techniek van het volgen van de actie met behulp van een volg focus systeem wordt racking focus of pulling focus genoemd. De persoon die een expert is in het volgen van focus, wordt traditioneel de focustrekker genoemd. Deze persoon maakt integraal deel uit van de camera crew en is ook meestal ook de eerste assistent cameraman.

Hoe bepaal je of je een volg focus systeem nodig hebt? Stel jezelf daarvoor de volgende vragen:

Film jij regelmatig op grote openingen met ondiepe DOF? Beschikt jouw camera setup niet over een externe monitor met een goede resolutie? Is er veel beweging te zien, ofwel door het onderwerp of door de camera? Film je voor professionele uitzendingen of op het grote zilveren filmdoek? Film je met minimaal 4K? Of gebruik je goedkope half plastic lenzen met slecht geconstrueerde scherpstelringen?

Welnu, als het antwoord ‘ja’ is op één of meer van de bovenstaande vragen, dan zal jouw productie enorm profiteren van een volg focus systeem!

Biedt een volg-focussysteem meer stabiliteit dan handmatig scherpstellen? Eenvoudige focussen met twee vingers (van jouw eigen hand) biedt twee contactpunten op de lens. Een volg focus systeem biedt er vier: Daar waar het tandwiel contact maakt met de tandkrans of focusring en jouw twee vingers op de focusknop. Door een goed ontworpen en nauwkeurig gefreesd volg focus systeem te gebruiken elimineer je de trilmogelijkheden van de contactpunten.

Een volg focus systeem is inderdaad stabieler dan handmatig scherpstellen, maar enkel als er nergens sprake is van ‘losse verbindingen’ of uitlijnfouten...

De YELANGU YLG volg focus systemen van Camera-Mania bieden gelukkig een uiterst nauwkeurige scherpstelling. Ze maken een professioneel contact met jouw camera dankzij een uitstekend dempingsontwerp.

De tandwielaandrijving van een YELANGU YLG systeem kan aan beide zijden van de DSLR camera worden gemonteerd (dus het werkt voor zowel rechtshandige als linkshandige bedieners) en is eveneens geschikt voor allerlei soorten lenzen.

Het is aan te brengen op een lens met een omvang tussen de 52 en 86 mm. Het is met zijn specifieke ontwerp eveneens handig voor een snelle installatie en demontage. Maar wat nog veel meer telt: dankzij z’n snelle en nauwkeurige scherpstelling, plus een natuurlijke focussing wordt het maken van filmopnamen een flink stuk efficiënter en gemakkelijker!

Naast de YELANGU YLG systemen levert Camera-Mania ook het Aputure V-Wheel volg focus systeem. Deze bevat een V-wiel constructie welke eveneens een uitstekend dempingsontwerp aanbiedt en een flexibele montage plus bediening. Dit V-Wheel systeem staat eveneens garant voor een ultieme volg focus precisie!

Als jij jouw digitale cinematografie graag super-professioneel wilt voortzetten, waarom zou jij dan ook niet investeren in een goed volg focus systeem van Camera-Mania? Dit is namelijk een top investering voor op de lange termijn!

https://www.camera-mania.nl/micro-film/follow-focus/