Flitsfotografie kan, als je hiermee begint, heel misschien een beetje indrukwekkend, omslachtig of beangstigend zijn. Daarom is het ook verstandig om zoveel mogelijk over die functie van een flitser te leren.

En als je eenmaal aan de slag gaat met jouw Camera-Mania flitser, dan kan het toch nog eventjes duren alvorens je begrijpt hoe het allemaal precies werkt.

Als er echter één gegeven is dat jouw flitsfotografie zal verbeteren, is te weten wanneer en waarom jij zou moeten flitsen.

In deze Camera-Mania blog hebben we het vandaag over het gebruik van flash licht op locatie en waarom jij die apparatuur graag mee wilt nemen om aldaar een dramatisch effect te produceren. Dit kan namelijk een zeer krachtige beeldtaal creëren. Hieronder vind je wat voorbeelden:

Richting geven

Een bewolkte dag kan een fantastische moment aanreiken om portretten van mensen te fotograferen. Het zachte, omhullende licht biedt namelijk een flatterende ruimte om een persoon in te plaatsen en om er uitsluitend mee op zijn of haar uitdrukkingen te concentreren. Dit alles zonder je zorgen te maken over hoe het licht precies zal vallen.

Je kan dan vervolgens een vergelijkbaar effect van een onderwerp naast het zachte licht van een venster bereiken door heel simpel een flits lamp naast je onderwerp te plaatsen. Plus een flitser kan een hoger bedieningsniveau hebben, omdat je veelal in staat bent zijn flitsvermogen aan te passen.

Een onderscheid maken

Onderscheid kan gecreëerd worden door een contrast van focus of scherpte en kan zelfs een conceptueel verschil zijn. Maar het kan idem dito het gebruikte licht komen.

Warm licht in een koele scène zorgt voor een onderscheid, evenals hard licht in een zachte scène. De kleur en het contrast van het licht dat we hier introduceren, kan onze onderwerpen naar voren laten springen in hun achtergrond.

Drama creëren

Je kan met een flitser van Camera-Mania een volledig controle over het licht verkrijgen. Zelfs één simpele flits kan je al de mogelijkheid geven om de helderheid van je achtergrond goed aan te passen.

En zoals iedereen wel weet, verhoogt een toenemend contrast de dramatische aard van een opname en kunnen wij dit heel goed gebruiken om een totaal andere sfeer voor een foto shoot te vervaardigen.

In al deze bovenstaande situaties verbeter je de kwaliteit van het licht, niet de kwantiteit. Door te kiezen hoe jij het bestaande licht wenst te belichten en er vervolgens een flitser van Camera-Mania aan toe te voegen, oefen jij controle uit over jouw foto of video scène.

En jij doet dit op een andere manier dan dat jij enkel met de standaard belichtingsmogelijkheden in jouw camera zou kunnen doen.

In het begin van het leren werken met flitslicht, lijkt het erop dat jij in eerste instantie wilt denken “Oh, no more drama!”, maar als jij daarna vaardig bent geworden in het hanteren van jouw Camera-Mania flitser... dan weet je dat je enkel de juiste drama in jouw opnames kan scheppen met wat extra dramatisch flitslicht!

flitser