Fotografie houdt veel meer in dan enkel te begrijpen hoe je met een camera moet werken. In de wereld van fotografie gebeurt er namelijk helemaal niets zonder licht. Begrijpen wat voor invloed licht heeft, de manier waarop het zich verspreidt en weerkaatst, is ook absoluut essentieel. 

Sommige objecten absorberen licht, andere kaatsen het terug in een andere richting. Een reflector is een hulpmiddel dat een fotograaf meehelpt het licht te manipuleren door een ander oppervlak aan te bieden waar het licht vanaf kan weerkaatsen. Reflectoren zijn daarmee goedkope tools die een grote impact op jouw foto’s kunnen hebben.

Wat is een reflector? 

Een reflector is gewoon een hulpmiddel dat licht reflecteert. Een reflector creëert zelf geen licht zoals een flitser of LED lamp dat wel doet, maar het leidt enkel het bestaande natuurlijke licht, of het licht van een flitser of studioflitser om. 

Om twee redenen is dit belangrijk om te begrijpen. Ten eerste is het licht van een reflector niet helderder dan de bron hiervan, dus kan je het niet gebruiken om een ​​nachtportret te verlichten, tenzij wanneer je hierbij een flitser of een andere lichtbron gebruikt. 

Ten tweede is het belangrijk om te begrijpen dat de kwaliteit van het gereflecteerde licht overeenkomt met de kwaliteit van het licht in de scène. Als je bijvoorbeeld bij een zonsondergang fotografeert, dan heeft het licht dat er via de reflector weerkaatst wordt dezelfde oranje gloed.

De invloed de kleur van een reflector 

Reflectoren zijn in verschillende typen en kleuren beschikbaar, en de kleur van het reflecterende oppervlak kan het teruggekaatste licht veranderen. Een traditionele witte reflector weerkaatst het licht zoals het standaard is, en dit licht is ‘lekker zacht’ getint. 

Een zilveren reflector verandert de kleur van het licht niet veel, maar het is een beetje helderder dan het licht dat door een witte variant gereflecteerd wordt. Gouden reflectoren zijn ontworpen om de kleur van het licht te veranderen door het een beetje met een oranje tint ‘op te warmen’.

Wat een reflector verder nog doet 

Aangezien reflectoren geen licht creëren, is hun primaire doel het corrigeren van schaduwen. Als jij overdag buiten een portretfoto maakt, dan kan een reflector gebruikt worden om vreemde schaduwen op het gezicht te corrigeren of zelfs om te voorkomen dat een onderwerp met tegenlicht een soort silhouet wordt. Op deze wijze wordt een reflector in principe ter vervanging van een invulflits gebruikt.

Hoe een reflector te gebruiken 

Het gebruik van een reflector is vrij eenvoudig: houd deze reflectie-specialist gewoon onder een hoek waarbij het licht weerkaatst wordt zoals jij dat wilt. Kijk hoe het licht langzaam verandert terwijl je deze hoek aanpast, en zoek de hoek met de reflectie die het beste bij jouw opname past. 

Een reflector is geweldig voor het corrigeren van allerlei vreemde schaduwen, en beperk de reflector hierbij niet alleen tot rechte hoeken. Want door de reflector bijvoorbeeld voor het onderwerp op de grond te leggen tijdens het maken van een portret, kan jij namelijk schaduwen onder de ogen helpen voorkomen! 

Reflectors van Camera-Mania zijn geweldige hulpmiddelen om het bestaande licht te manipuleren en om ze te gebruiken om diverse soorten kunstmatige verlichting uit te breiden. Hoewel ze uitstekend geschikt voor portretten zijn, kunnen ze ook flink van pas komen bij het maken van onder meer macro-opnamen, landschappen en vele andere soorten foto’s. 

https://www.camera-mania.nl/diversen/reflectors-umbrellas 

Bronnen: shawacademy