De zomer biedt een geheel nieuwe wereld van kleur, vitaliteit en zoemende activiteiten. Het is de perfecte tijd om naar buiten te gaan en te ontdekken waar de macro wereld allemaal om draait!

Macro fotografie in de buitenlucht kan een zeer lonende en aangename activiteit zijn, en nee... het hoeft absoluut niet ingewikkeld te zijn. Het gaat om een helder beeld te verkrijgen van een klein onderwerp en is eenvoudigweg een vergroting van het onderwerp. Soms is dit onderwerp zelfs kleiner dan waarneembaar door het blote oog.

Het kennen van enkele basisprincipes maakt het meer de moeite waard en kan alsook meehelpen om nog meer van je ervaringen te leren. Hier volgen daarom enkele handige tips voor succesvolle outdoor macro fotografie.

De juiste uitrusting. Het mooie van macro fotografie is dat er een breed scala aan tools is die je gebruiken kan: alles, van een ingewikkelde opstelling met microscooplenzen en focusstapelen tot het gebruik van jouw eigen mobiele telefooncamera.

Tussen al deze uitersten zijn er digitale digitale camera’s die vaak verrassend goed werken en professionelere spiegelreflexcamera’s in combinatie met macro lenzen, close-up filters of verlengingsbuizen.

Zoek een interessant onderwerp. Wat wil je fotograferen? De keuzes voor buitenshuis zijn groot en gevarieerd. Het kan iets kleins zijn of een detail van iets groters. Wellicht is het iets dat jij al heel lang onderzocht en gepland hebt, of misschien is het iets dat je net hebt ontdekt.

Hierin komt al jouw creativiteit optimaal tot uiting. En als je geen specifiek idee hebt en op zoek bent naar inspiratie, dan kan het helpen als je op een zonnige dag in het gras ligt en de wereld vanuit het oogpunt van eh... een kikker ziet!

Jouw onderwerp belichten. Je hebt je uitrusting plus jouw onderwerp, dus alles wat je vervolgens nog nodig hebt voor een foto is wat licht. Een goede belichting kan worden bereikt door natuurlijk licht of een externe lichtbron zoals een handige LED ring flitser.

Het gebruik van een externe lichtbron is een uitstekende manier om zowel de hoeveelheid als de richting van het licht te regelen. Het eindresultaat van de foto zal ook anders zijn, afhankelijk of jij natuurlijk of kunstlicht gebruikt.

Stabiliseer jezelf. Onthoud dat hoe langer de brandpuntsafstand is die jij gebruikt, des te groter het risico is om een instabiele opname te verkrijgen. Dit betekent dat zelfs als jij een stil onderwerp fotografeert, jouw sluitertijd erg snel moet zijn, of dat je een statief moet gebruiken. Een statief is over het algemeen al een geweldige fotografische tool, maar het is vooral handig bij macro fotografie.

Vertel een verhaal. Bij het fotograferen van iets dat technisch uitdagend en conceptueel buitengewoon is, is het gemakkelijk om andere aspecten van fotografie te vergeten. Maar net als bij fotografie in het algemeen, zijn de meest interessante macro foto’s diegenen die een verhaal te vertellen hebben.

Nu heb je van alles geleerd over macro fotografie en is het voor jou nou de hoogste tijd om het zelf te beoefenen.

Camera-Mania helpt je mee te genieten van de kleine dingen in het leven!

https://www.camera-mania.nl/catalogsearch/result/?cat=0&q=macro

Via: digital-photography-school.com