Laten we eerlijk zijn: soms kan het behoorlijk moeilijk zijn om mensen te fotograferen! Maar via Camera-Mania leren hoe jij het beste mensen kan fotograferen kan jou gelukkig een stukje verder helpen in jouw fotografiehobby of zelfs een fotografiecarrière.

Mensen fotograferen kan een zeer intimiderende en ontmoedigende taak zijn! Er staat immers impliciet veel druk op de fotograaf bij het maken van foto’s van personen, omdat jouw onderwerp vaak wacht op prachtige resultaten!

Een goede mensenfotograaf zijn, begint dan ook vaak met een goed ‘mensenmens’ te zijn. Ben jij dit al? Nou, dan ben je al goed op weg! Desondanks vind jij hieronder nog wat extra tips en trucs om jou nog wat meer vertrouwen te schenken die jouw toekomstige portretfoto’s verder zullen verbeteren!

Diafragmaprioriteit stand (Av / A)

Als jij jouw camera instelt op de ‘diafragmaprioriteit’ stand, dan kan jij heel gemakkelijk de scherptediepte regelen. Deze scherptediepte is hoeveel of hoe weinig jij jouw foto wenst scherp te stellen.

Veel professionele fotografen gebruiken deze zogenaamde Aperture Priority modus vooral in snel veranderende omstandigheden, zoals bij bruiloften of bij snel bewegende familiesessies.

Foto's van één persoon versus groepsfoto’s

Als je een enkel individu fotografeert, experimenteer dan met een ‘snelle lens’ voorzien van een groot diafragma zoals f/2.0 om zo een mooie achtergrondonscherpte te verkrijgen. Dit zorgt ervoor dat jouw onderwerp echt uit de afbeelding ‘popt’.

Bij groepsfoto’s mag je niet met deze stand fotograferen, aangezien hierdoor bepaalde mensen onscherp in de foto kunnen zijn. Gebruik in dit geval een diafragma tussen de f/4.0 tot f/8.0. Zo krijgt de gehele groep een goede focus.

Werk aan de poses

Zodra jij jouw onderwerp of onderwerpen in een flatterende en goed uitziende pose hebt gekregen, werk deze pose dan uit door het vanuit verschillende beeldhoeken en perspectieven te fotograferen. Je kan natuurlijk ook vragen om ze op verschillende manieren te laten kijken. Het resultaat is een verscheidenheid aan enigszins verschillende looks en gezichtspunten waaruit jij vervolgens jouw favorieten kunt kiezen. Je kan zo diverse looks creëren door enkel jouw voeten te bewegen!

Spontane foto's!

Iedereen houdt van spontane foto’s, aangezien dit het meest natuurlijke type foto is die je krijgen kunt. Een manier om dit mogelijk te maken is door jouw onderwerpen aan te sporen met elkander te praten. Een andere manier is om gewoon relaxed achterover te leunen en een waarnemer te zijn, wat het beste lukt met een telelens. Zorg er dan natuurlijk wel voor dat je er klaar voor bent om het juiste moment vast te leggen, anders mis je het misschien!

Heb plezier!

Wanneer jij veel plezier hebt tijdens je fotoshoot, dan zal jouw onderwerp alsook jouw positieve energie voelen en ontspannen! Behandel het dus niet enkel als werk, maar geef jouw onderwerp of klanten een plezierige ervaring (met jou als een nieuwe cameravriend). Je foto’s zullen jou daarna wel bedanken!

Het is zoveel gemakkelijk om samen met de tips en accessoires van Camera-Mania portretfoto’s te maken! We wensen jou veel succes met jouw portretfotografie kunsten!

camera mania.nl