Als modefotograaf worden altijd al jouw droom is geweest, dan is het mogelijk om dit te bereiken door heel hard werk te verrichten, jouw cameratalent te ontwikkelen en je doorzettingsvermogen te optimaliseren. 

De concurrentie is groot en een doorbraak tot fame is klein, maar alles is uiteraard mogelijk en er zijn dan ook zeer veel manieren om jouw kansen op succes te vergroten. Camera-Mania helpt je een handje!

Al jouw camerawerk samenstellen 

Maak een portfolio. Dit is essentieel als je modefotograaf wilt worden. Je moet absoluut een portfolio maken waarin al jouw professionele werk te zien is. 

Veel fotografen doen dit tegenwoordig via websites, om zo hun beste werk te showen. Dit kan geheel gratis of je zou een professionele website kunnen laten maken. Zorg er te allen tijde voor dat jouw site up-to-date is met jouw allernieuwste werk en een melange van alles waar jij toe in staat bent. 

Maak een fotoboek. In zo’n fotoboek druk je (opnieuw) jouw beste foto’s af om aan allerlei bemiddelaars of tijdschriften te laten zien. Kies foto’s die jouw persoonlijkheid als fotograaf benadrukken, en als je werk daadwerkelijk al in een tijdschrift heeft gestaan, toon dit dan ook. 

Werk eerst gratis. Dit is niet iets wat je graag wilt lezen, maar wel een geweldige manier om een portfolio op te bouwen. Veel aspirant fotomodellen willen namelijk graag dat jij foto’s van hen maakt, aangezien zij idem dito naar succes reiken. 

Doe stage als modefotograaf. Een andere manier om je portfolio op te bouwen, vooral als je net begint, is door een stageplek in de modewereld te krijgen.

Ga jezelf voor foto jobs promoten 

Doe wat onderzoek. Alvorens je uit het niets een foto-editor belt in een poging om aan het werk te gaan, moet je echt wel wat onderzoek doen. Begrijp bijvoorbeeld wat het tijdschrift precies doet.

Weet tevens de naam van de daadwerkelijke foto-editor, in plaats van enkel naar hem of haar te verwijzen. Zorg er ook voor dat jij jouw naam en telefoonnummer vermeldt wanneer je eigen fotowerk opstuurt. 

Zoek een fotoagent. Er zijn bureaus die uitsluitend bestaan om het werk van fotografen aan cliënten te verkopen. Ze kunnen jou eveneens helpen bij het vinden van een baan. Het uiteindelijke doel is uiteraard om geboekt te worden voor fotoshoots, maar sommige tijdschriften kunnen alsook jouw ‘stockfoto’s’ kopen. 

Promoot jezelf op de markt. Tegenwoordig kunnen goede fotografen al hun werk simpel showen, of zelfs  een baan krijgen, door sociale media of traditionele portfolio’s te gebruiken. Heb daarom een professionele aanwezigheid op sociale media waarin jij jezelf richt op het creëren van een eigen handelsmerk van jezelf en alwaar jij (een gedeelte van) jouw beste werk presenteert. 

Toon uiteraard enkel je beste werk en vernieuw dit keer op keer om als modefotograaf te kunnen scoren. Camera-Mania assisteert jou graag in je ambitie via al haar handige tips en fraaie producten om dit allemaal mogelijk te maken!

camera mania