Door het toevoegen van enige professionele camera-ondersteuning kunnen fotografen met een veel langere sluitertijd fotograferen. Jij kan dan langere lenzen gebruiken en alsook zonder flinke nek- en rugbelasting een stuk relaxter werken. Maar met deze kleine inleiding eindigen hier al vlug de overeenkomsten tussen de te gebruiken monopods en tripods.

Zowel monopods als tripods bieden veel meer ondersteuning dan enkel te fotograferen vanuit de losse hand. Maar deze twee typen ondersteunende accessoires verschillen daarnaast flink qua werking.

Stabiel of mobiel

De ene is stabieler, maar de andere is ietwat mobieler. Ze hebben zo beide hun voordelen en in sommige gevallen wil jij ze misschien wel alletwee gebruiken. Dit is wat jij verder zou moet weten over monopods en tripods:

Wat houdt zo’n pod in?

Zowel een tripod als een monopod zijn accessoires welke specifiek ontworpen zijn om een camera te ondersteunen. Een tripod bevat echter drie poten (dat is de ‘tri’). Een monopod daarentegen is een camera-ondersteuning die slechts één been heeft (dat is de ‘mono’). Een soort éénbenige camera piraat!

De voordelen van drie poten

Met de aanwezigheid van drie poten zijn tripods het meest stabiel. Met zo’n statief kan jij langere belichtingen maken dan met een monopod.

Een monopod vermindert al sommige cameratrillingen. Maar tripods zijn de allerbeste tool om tot zelfs minutenlange opnamen te maken.

Dankzij het handige ontwerp van een tripod kan jij de camera er bovenop laten staan en er van weglopen. Doe dit met een monopod en jouw camera zal letterlijk in het stof happen.

Dus wanneer jij een selfie wenst te maken of graag een camera wilt instellen voor het fotograferen van natuurfoto’s terwijl je zelf uit het zicht zou willen zijn, dan is een tripod zeker de enige optie.

Waarom dan toch een monopod?

Maar waarom zouden fotografen dan toch nog een monopod willen gebruiken als een tripod de beste stabilisatie aanbiedt?

Welnu, de voordelen van het werken met een monopod komen grotendeels voort uit het compactere formaat van deze enkelbenige camera bandiet.

Tripods nemen een beetje meer vloeroppervlak in beslag om hun drie benen te spreiden. In vergelijking nemen monopods dus veel minder ruimte in beslag.

Wanneer jij dus op een drukke locatie fotografeert, dan kan een statief zelfs een struikelgevaar vormen. Sommige locaties verbieden om die reden zelfs het gebruik van een statief.

Monopods zijn eveneens mobieler. Een monopod pak je gewoon heel snel op, om even verderop weer verder te gaan met fotograferen.

Hetzelfde geldt tevens bij de snelheid van het opstellen en verwijderen. Met slechts een enkel beentje om uit te klappen en deze aan te passen aan de juiste hoogte, gaat het opzetten en weghalen van een monopod een stuk sneller!

Monopods wegen daarnaast meestal ook wat minder dan tripods. Dit maakt ze zeker een stuk reisvriendelijker  wanneer ze klein gemaakt zijn.

De conclusie

Monopods en tripods van Camera-Mania hebben allebei een overeenkomstig doel, maar ieder met andere voordelen en functies. Tripods zijn stabieler, terwijl monopods mobieler zijn.

Tripods zijn ideaal voor fotografie met lange belichtingstijd en macrowerk. Monopods zijn daarentegen geweldig voor het stabiliseren van lange lenzen terwijl je op pad bent voor bijvoorbeeld sportfotografie.

Als jij een betaalbaar statief wenst van een prima kwaliteit, kies dan een geschikt exemplaar uit de ruime monopods en tripods collectie op Camera-Mania... Want zo’n één is makkelijk te gebruiken en gemakkelijk te bezitten, terwijl het zijn beste beentje(s) voorzet!

monopods

tripods