We zijn gezegend om in een heel grote en mooie wereld te leven. We zijn omringd door de natuur, wat een wonderlijke omgeving is. We hebben van alles, ook al zijn sommige natuurlijk elementen helaas een beetje verder weg dan gehoopt: bergketens, immense bossen, diepe meren, kronkelende rivieren en glooiende valleien.

Verder kunnen we miljoenen planten-, bloemen- en boomsoorten bewonderen, elk met hun eigen kleuren en design. Daarnaast zit de wereld uiteraard ook vol met intrigerende diersoorten.

Dus als jij van natuur en fotografie houdt, dan kan onze bijzondere planeet een onuitputtelijke voorraad aan prachtige composities bieden. Maar hoe maak je nu natuurfoto’s van een hoge kwaliteit? Nou, dit kan soms inderdaad een moeilijke taak zijn. Gelukkig vind je hier een aantal geweldige tips.

Eén van de belangrijkste aandachtspunten om geweldige natuurfoto’s te kunnen maken, is het gedrag begrijpen van dieren, plus uiteraard gebruik te maken van de juiste camera apparatuur voor de situaties waarin jij je bevindt.

Probeer eens een telelens of zoomlens

Door een telelens of zoomlens te gebruiken, kan jij al die fraaie dieren of vogels vanaf een veilige werkafstand fotograferen. Iets wat heel belangrijk is voor spectaculaire actieshots.

Gebruik een snelle sluitertijd voor stabiele opnames 

Het gebruik van bijvoorbeeld zo’n zoomlens betekent wel dat jij snellere sluitertijden (van minimaal 1/50) moet gebruiken om scherpe beelden met scherpe details te kunnen creëren. Sommige vogels of dieren bewegen namelijk erg snel, dus moet jij ze goed kunnen bijhouden! De meeste camera’s beschikken speciaal daarvoor over een specifieke ‘sport stand’.

Denk eens aan macrofotografie

Het mooie van een close-up of macro lens is dat je hiermee foto’s kunt maken die iets een stuk groter laten zien dan dat we normaal waarnemen. Zo kan jij allerlei kleine insecten er al snel als een spectaculair monster uit laten zien met zijn grote insectenogen, of andere indrukwekkende details tonen die normaal gesproken onopgemerkt zouden blijven voor ons menselijke oog.

Zorg voor stabiliteit

Gebruik indien mogelijk de ingebouwde beeldstabilisator in jouw camera, zeker wanneer jij vanuit de hand fotografeert. Staat jouw camera echter op een statief dan is het vaak beter om deze zogenaamde Image Stabilizer uit te schakelen.

Onderwerpen goed  scherp krijgen

Het is voor de hand liggend om op te merken dat dieren erg onvoorspelbaar kunnen zijn. Het is zodoende een goed idee om te leren hoe jij snel het actieve focuspunt op jouw camera kan aanpassen en hoe jij tevens slim kan overschakelen naar een camerastand met veel beeldjes per seconde. Zo mis jij niet zo snel het juiste moment voor je camera.

Maar het allerbelangste wat wij jou graag willen melden is echter een iets ander: je moet namelijk in de eerste plaats altijd de omgeving en de natuurlijke habitat die je ‘binnenvalt’ respecteren. Dit is o zo belangrijk!

Veel vreugde en plezier

Natuurfotografie kan behoorlijk lonend zijn. Bovendien kan jij er de prachtigste foto’s maken. Het vastleggen van al die unieke schoonheid die onze natuurwereld aanbiedt, kan behoorlijk veel vreugde en plezier brengen. Ga dus met deze tips in het achterhoofd plus camera accessoires van Camera-Mania, zoals die handige Caden Tscope cameratas, de natuur in en maak daar meesterlijk schone foto’s!

close up

statief

Caden