Dankzij de digitale technologie van vandaag de dag is het nog nooit zo eenvoudig geweest om panoramische foto’s te maken. In deze blogpost van Camera-Mania leer je hier wat meer over.

Wat is een panorama foto

In de dagen van de film camera’s waren je opties voor het samenstellen van panoramische foto’s enkel mogelijk via de aanschaf van dure maar zeer capabele panoramische camera’s, het aan elkaar plakken van deze opnamen in een donkere kamer, of het fysiek samenvoegen (dankzij knippen en plakken) van foto afdrukken.

Panoramische fotografie is een fototechniek, waarbij de fotograaf met behulp van gespecialiseerde apparatuur of software, die unieke beelden met horizontaal behoorlijk langwerpige gezichtsvelden vastlegt.

Het wordt soms ook wel grootformaatfotografie genoemd. Deze term wordt overigens alsook toegepast op een foto die is bijgesneden tot een relatief brede beeldverhouding, zoals het vertrouwde ‘brievenbusformaat’ in breedbeeldvideo.

En alhoewel er géén formele scheiding is tussen ‘groothoek’ en ‘panoramische’ foto’s, verwijst de term ‘groothoek’ normaal gesproken naar een type lens, maar het gebruik van zo’n soort lens maakt van een afbeelding niet noodzakelijk een panorama. Dat geldt idem dito voor een ‘fish-eye’ lens.

Panoramische camerastand

Bijna iedere point-and-shoot, mirrorless, DSLR of smartphonecamera beschikt tegenwoordig over een ingebouwde panoramische camerastand.

Nadat jij deze stand geselecteerd hebt, beweeg jij als fotograaf de camera simpelweg naar rechts of links, of omhoog of omlaag en die computer in jouw camera begint vervolgens automatisch foto’s te maken en deze samen te voegen tot één behoorlijk panoramisch bestand. Zo eenvoudig gaat dit allemaal!

Manueel

Als jij nou per ongeluk niet een panoramische stand op jouw camera mocht hebben of wanneer jij zelf via bijvoorbeeld onbewerkte ‘RAW’ afbeeldingen een foto wenst samen te voegen om zo jouw unieke panorama te creëren, dan kan jij altijd nog handmatig je eigen panoramische afbeeldingen maken en deze naar wens met specifieke computer software samenstellen. Denk bijvoorbeeld aan Autopano, Hugin of AutoStitch.

Maar alvorens jij een panorama-opname maakt, moet je deze goed plannen. Hier is een klein lijstje met belangrijke factoren voor het maken van jouw eigen panorama:

Maak opnamen in de handmatige fotostand

Aangezien een panorama over een groot blikveld wordt gemaakt, waarbij de lichtomstandigheden kunnen variëren, is het absoluut noodzakelijk om in een handmatige camerastand met handmatige scherpstelling te fotograferen. Dit zorgt ervoor dat al jouw gemaakte foto’s in alle opnamen een zelfde belichtingswaarde en focus hebben.

RAW of JPEG

Alhoewel jij meestal in ‘RAW’ wilt fotograferen, verdient het bij panorama opnamen de voorkeur om over te schakelen naar het ‘JPEG’ formaat.

Fotograferen in RAW is absoluut prima, maar omdat deze foto’s niet afzonderlijk bewerkt worden en om de sluitervertraging te verminderen, heeft het fotograferen in de JPEG stand de voorkeur.

Handheld of tripod?

Als het gewicht van jouw Camera-Mania tripod of statief geen rol speelt, dan heeft deze laatste altijd de voorkeur. Want alleen op een heldere dag kan jij voor stabiliteit heel goed op jouw eigen handen vertrouwen...

Wees snel

Fotografeer snel! Doe dit omdat de lichtomstandigheden snel kunnen veranderen. Wees bovendien voorzichtig als jij een stadsgezicht, of een ander scenario met beweging fotografeert. Als jij dan namelijk niet snel genoeg fotografeert, dan zul je zien dat er bij bewegende objecten (zoals mensen, auto’s en fietsen) deze over de frames worden gedupliceerd. Jij wilt natuurlijk liever niet hetzelfde object twee keer in jouw unieke panorama zien...

Panoramische foto’s zijn leuk!

Het is nu de hoogste tijd om op pad te gaan om wat speciale panorama foto’s te maken! Maar vergeet natuurlijk niet je Camera-Mania tripod of andere tools in je camera tas mee te nemen, voor als jij denkt dat je deze echt wel nodig hebt.

tripod

tas