De lensopener reparatie set wordt zelden gebruikt, maar het is o zo belangrijk dat je over een goede set beschikt. Er kan namelijk wel eens een moment aanbreken dat een lensopener het juiste type gereedschap is voor de klus.

Dit zou vooral het geval kunnen zijn als er gebruik gemaakt wordt van vintage lensen welke reeds flink wat jaartjes meegaan.

Fungus of andere vervelende vieze deeltjes in de camera lens is absoluut niet een leuk ding om mee op pad te gaan indien dit het eindresultaat nadelig kan beïnvloeden.

Schimmel of zo aan de buitenzijde is relatief vrij gemakkelijk aan te pakken, maar wanneer dit zich binnenin de lens bevindt dan is dit lang niet zo leuk en eenvoudig te behandelen.

Hoe dan ook. Een reparatie set van Camera-Mania bestaande uit lensspanners en een Fittest 9LTR 9-delige rubberen lensverwijderaar combo. Dit is een prima combinatie om mee aan te vangen.

Hier te lezen hoe je mogelijkerwijs de schimmel / fungus in of op jouw camera lens kan gaan aanpakken:

Aan de buitenzijde van de lens. Een oplossing van gelijke delen waterstofperoxide en ammoniak aangebracht met een zacht wattenstaafje zou de schimmel moeten ‘doden’ en verwijderen, maar zorg er dan uiteraard wel voor dat je in een goed geventileerde ruimte werkzaam bent en wellicht een simpel soort gezichtsmasker draagt.

Gebruik na de toepassing  van deze oplossing een microvezeldoekje dat is bevochtigd met een lensreinigingsoplossing (niet met die peroxide/ ammonia) om de lens af te vegen.

Als je de lens moet openen dan wordt het (helaas) een stukje ingewikkelder. Gebruik voor het openen de reparatie set van camera-mania.nl en bekijk mogelijkerwijs op YouTube hoe andere personen dit aanpakken, want iedere lens kan een beetje anders in elkaar zitten.

Jij hebt misschien een juweliers-schroevendraaiersetje nodig of een set die kan worden aangeschaft bij een elektronicawinkel, omdat de schroefjes van de lens een speciale instelhoek kunnen hebben.

Je moet uiteraard kennis nemen van de volgorde en vooral de positie van de loopschroefpositie ten opzichte van de rest van de lensassemblage. Nadat je alle toegankelijke schroeven hebt verwijderd, kan je nu de lens uit elkaar halen en de cilinder losdraaien (mogelijk links- of rechtshandig).

Gebruikt opticiens reinigingsvloeistof verkrijgbaar bij alle lenzenvloeistofleveranciers, of andere mogelijke schoonmaakmiddeltjes die door professionals worden aanbevolen. In de meeste gevallen is dit voldoende om schimmels te reinigen. In de ergste gevallen zou je wederom toevlucht kunnen nemen tot een krachtige oplossing van waterstofperoxide en ammoniak.

Uiteindelijk wanneer de lens eenmaal geopend is, de boosdoener die binnen handbereik was is verwijderd en die lens alsook weer tip-top in elkaar terug gezet is... dan kan jij weer haarfijn en zonder nare bijverschijnselen met schone moed aan je nieuwe foto avonturen beginnen.

Wil je een oude lens intern reinigen? Een handige reparatie set hiervoor koop je in de webshop van Camera-Mania.nl

https://www.camera-mania.nl/catalogsearch/result/?cat=0&q=reparatie+set