Laten we eerlijk zijn: het vintage filter is voorbij zijn hoogtepunt. Sepia getinte achtergronden en gele vignetten laten jouw foto’s er inderdaad uitzien alsof ze in 2012 gemaakt zijn. Dat lijkt zeker wel wat retro, maar het is dan ook als terug gaan naar de begintijd van mobiele fotografie.

Toen de smartphones met camera’s voor het eerst op de markt kwamen, waren ze echt niet zo geweldig: met hun futloze kleuren, lage resolutie afbeeldingen en vage randen waren ze ver verwijderd van wat de gemiddelde smartphone tegenwoordig kan.

Daarom werden al die (retro) fotofilters zo populair: ze waren een snelle oplossing voor slechte beeldkwaliteit, een makkelijke manier om wat meer details naar voren te brengen, die foto’s met extra contrast levensechter te laten lijken of gewoon een vluchtig gevoel van nostalgie te creëren.

Tegenwoordig is de camera van iemands smartphone soms de beste camera die men ooit heeft gehad. Maar desondanks is het nog steeds leuk om bijvoorbeeld een vintage lens op je mirrorless camera te gebruiken welke foto’s een speciale uitstraling geeft.

Eenvoudige filters zijn een geweldige manier om te starten, maar het is veel leuker om jouw foto’s handmatig te bewerken om alles naar jouw eigen esthetiek te vervaardigen. Juist daarvoor worden er hieronder enkele tips en trucs omschreven om al jouw foto’s er zo uit te laten zien alsof ze uit een ander tijdperk komen:

Vervaagde kleuren. Bij alles dat je doet moet je niet vergeten dat jij de look probeert na te streven uit de gouden eeuw van de filmfotografie, toen iedereen al hun herinneringen op papier hadden laten afdrukken.

Wanneer die foto’s veel tijd doorbrengen in fotoalbums of schoenendozen op zolders, dan heeft dit automatisch gevolgen voor hen. Hun kleuren vervagen en details raken verloren.

Jij kan die retro look bereiken door het contrast van je foto’s te verminderen of door simpelweg hun verzadiging te verminderen. Voeg vervolgens een beetje contrast toe of een rood filter om het een beetje op te laten fleuren.

Een beetje ‘blur’. Moderne digitale camera’s maken ongelooflijk scherpe foto’s. Maar zo was het vroeger nooit: die retro filmcamera’s hadden meestal minder scherpe lenzen met veel minder details.

Voeg dus een beetje (of juist heel veel!) blur toe aan jouw foto’s om ze er onmiddellijk minder perfect uit te laten zien. Ze verkrijgen zo dito een heel andere sfeer. Het is ook een look die jij als effect kan gebruiken bij het fotograferen: focus je op iets anders dan het bedoelde onderwerp en speel vervolgens met de vervaging.

Vintage objecten. Een foto met een retro gevoel hoeft niet altijd bepaalde kleuren of onscherpte te hebben. Je kan ook fascinatie oproepen door vintage voorwerpen in jouw opnamen op te gebruiken: denk bijvoorbeeld aan roterende telefoons, kompassen of oude camera’s. Deze objecten kunnen een voorbije tijd eenvoudig terughalen, zeker als jij deze in een moderne context plaatst.

Monochrome. Oke oke, dit is niet echt retro, want zwart-wit fotografie is een kunstvorm op zich. Maar als jij bewust alle kleuren weglaat, dan krijgen jouw foto’s wel degelijk een tijdloos gevoel. Zelfs als hun inhoud volledig actueel is...

Ga ook voor een vintage look in jouw foto opnames en complimenteer dit nostalgische gevoel met Camera-Mania’s retro stijl accessoires.

https://www.camera-mania.nl/catalogsearch/result/?cat=0&q=retro

https://www.camera-mania.nl/catalogsearch/result/?cat=0&q=stepping+lensring

Bevat vintage stijl camera tips van eyeem.com