Springt jouw hartje, net als die van ons bij Camera-Mania, ook een beetje van opwinding op een mooie winterdag?

Sta jij er dan evenzo startklaar voor om snel naar buiten te rennen om te beginnen met fotograferen? We weten wel hoe jij je dan voelt, want wij houden eveneens van sneeuwfotografie. Hier zijn echter een paar dingen om in gedachten te houden om nog betere sneeuwfoto’s te maken:

Focus op contrast

De autofocus in jouw camera kan moeite hebben met focussen wanneer alles wit is. Het helpt zodoende om te gaan focussen op iets wat donker is, zoals bijvoorbeeld de boomschors die net onder een klomp sneeuw op een boomtak ligt.

Het autofocussysteem van jouw camera heeft echt wel wat contrast nodig om scherp te kunnen stellen, dus een flink pak van witte sneeuw kan dan wel wat problemen veroorzaken...

Camera instellingen

Stel indien mogelijk jouw camera op RAW in voor opnamen. Wanneer jij namelijk foto’s in RAW maakt, heb je veel meer mogelijkheden dan bij JPEG om het achteraf op de PC of zo te bewerken.

Denk tevens aan wat belichtingscompensatie, want die camera van je probeert sneeuw grijs te laten lijken. Stel jouw belichtingscompensatie zodoende in op +1 of +2. Dat houdt de sneeuw lekker wit!

De diafragmaprioriteit stand

Maak foto’s in de diafragmaprioriteit stand (oftewel AV op een Canon of A op een Nikon), want dan kan jij jouw scherptediepte snel aanpassen. Bij het fotograferen met diafragmavoorkeuze kiest je camera automatisch de ISO (indien de camera is ingesteld op auto ISO) en de bijbehorende sluitertijd. Dit is geweldig bij koud weer en zorgt direct voor veel creativiteit!

Leg het vers vast!

Er is niets mooiers dan een verse sneeuwval. Als jij jouw opnames voetafdrukvrij in de sneeuw wenst te maken, dan zou jij wellicht in willen plannen welke foto’s je zal gaan maken en in welke volgorde jij ze wilt opnemen. Dit kan alsook betekenen dat je er vroeg op uit moet gaan. O nee, toch niet echt wel...?

Houd je batterijen warm

Bij koud weer gaan jouw batterijen niet echt lang mee. Laad er dus minimaal twee op en bewaar deze in een binnenzak. Wanneer de batterij in jouw camera bijna leeg is, vervang deze dan door een warme versie. Stop vervolgens die gebruikte batterij in je zak en heel misschien kan jij deze daarna weer gebruiken als ie lekker warm is.

En wees geduldig!

Het licht kan heel snel veranderen. De zon kan achter een grote wolk gaan en de manier waarop de sneeuw eruit ziet er volledig anders uit laten zien. Misschien moet jij dan wachten tot de zon er weer op schijnt. Dit kan soms ietwat moeilijk zijn als het flink koud is, maar het is de moeite waard!

Ho ho, let it snow!

Ga jij nu ook op de eerste komende sneeuwdag experimenteren? Wij zijn dat zeker van plan. Veel plezier met jouw sneeuwfotografie. Experimenteer met verschillende instellingen op je camera. En vergeet uiteraard niet om jezelf goed tegen het weer te kleden en jouw camera in je Camera-Mania tas in te pakken.

Accessoires

batterijen

tas