Kijk samen met Camera-Mania eens naar de belangrijkste trends die er op de social media netwerken in 2020 op zowel jouw smartphone of desktop pc van invloed zijn! 

De hele social media wereld is uiterst dynamisch te noemen en brengt snel nieuwe ideeën, trends en technologieën met zich mee. In veel gevallen zijn deze veranderingen niet heel onverwacht, maar evolueren ze geleidelijk en voorspelbaar.

Maar let op: dit is niet zo in 2020! 

Dit jaar is het met name voor bedrijven meer dan ooit van vitaal belang om op de hoogte te blijven van de allernieuwste digitale marketingtrends... en dan vooral op social media. Laten we hier samen eens naar de belangrijkste trends kijken die er momenteel op sociale media in opkomst zijn.

Kortstondige inhoud en chatbots 

Hoewel je wellicht niet bekend bent met de term ‘kortstondige content’, ben je absoluut bekend met wat het inhoudt: content die maar voor een korte tijd beschikbaar is en vervolgens verdwijnt. 

Op de belangrijkste platforms, zoals Instagram, Facebook en Snapchat gaat het hier met name om verhalen. Aangezien de aandachtsspanne van gebruikers op social media behoorlijk is afgenomen, is alsook de manier waarop ze content consumeren veranderd. 

Dit is de reden waarom contentformaten zoals Facebook Stories/Verhalen de laatste tijd zo populair zijn geworden. Ze zijn kort, boeiend en in sommige opzichten verslavend. Sommige individuen brengen vaak uren door met het bladeren door het ene verhaal na het andere. 

Ondernemers hebben kennis genomen van deze trend en zullen er ook het komende jaar gebruik van blijven maken. Plus daarnaast beginnen steeds meer bedrijven te vertrouwen op kunstmatige intelligentie (AI). Je weet het misschien niet, maar er kan AI zijn in de kleine dingen die je elke dag online tegenkomt. Eén daarvan zijn chatbots, die eenvoudig op Facebook kunnen worden opgezet en waarmee je salesleads kunt krijgen.

De aanhoudende groei van video 

“In de komende jaren wordt video de veel grotere motor van het bedrijf en bepalend voor hoe we het doen, niet Messenger”, zei Mark Zuckerberg. 

Video groeit al een tijdje en het is gemakkelijk om het potentieel ervan in te zien. Kijkend naar de meest recente gegevens van GlobalWebIndex over de acceptatie van sociale video, is het duidelijk dat de groei van video's niet vertraagt: 

  • 56% van de internetgebruikers bekijkt elke maand video’s op Facebook, Twitter, Instagram of Snapchat.
  • 81% van de 55- tot 64-jarigen bekijkt elke maand video’s op social media.
  • 1 op de 3 kijkers van sociale video’s bekijkt maandelijks video’s van merken. 

Deze statistieken zullen blijven groeien naarmate meer mobiele consumenten in opkomende markten op hun smartphone online gaan. Een van de redenen hiervoor kan zijn dat video een veel gemakkelijker medium kan zijn om iets nieuws te leren. 

In 2020 zullen marketeers dus te maken krijgen met een grote vraag naar video content. ‘Social video’ evolueert dan ook al snel van een algoritmisch voordeel naar een tactiek die je als ondernemer zeker moet gebruiken.

Generatie Z zal de VR en AR acceptatie stimuleren 

In 2019 zagen we het gebruik van virtual reality (VR) en augmented reality (AR) al uitgroeien op enkele verrassende marketinggebieden. Dit zal in 2020 nog veel verder groeien. 

Sommige winkeliers onderzoeken bijvoorbeeld het idee om AR te gebruiken om hun klanten virtueel kleding te laten passen en producten te ontdekken. Snapchat’s Geofilters en Lenses functies, wat beide voorbeelden van AR zijn, worden reeds door een groot aantal marketingcampagnes toegepast. Deze omvatten het maken van locatiespecifieke video’s om klanten in de buurt te helpen beïnvloeden. 

Generatie Z zal deze technologieën natuurlijk blijven stimuleren. Bovendien worden ze eveneens beïnvloed door sociale recensies. Veel ‘likes’ en positieve reacties op social media motiveren hen om een ​​aankoop te doen. 

In 2020 zullen de social media platforms zoals o.a. Facebook Messenger, WhatsApp, Instagram en Snapchat dus al deze AR functies blijven pushen. Nieuwigheid verhoogt immers altijd de betrokkenheid van gebruikers, zowel voor nieuwe functies als voor advertentiecampagnes voor vroege gebruikers. 

Als professionele foto- of videograaf mag je absoluut de laatste trends op social media niet missen, want met de juiste video beelden, of ander visueel promotie materiaal die op de smartphones van de potentiële klanten van jouw cliënten voorbij komen, kan jij niet alleen naam maken, maar ook zeker fijn verdienen. Camera-Mania denkt met jouw inkomsten mee! 

smartphone

video