Het voelt sensationeel aan om het piekmoment van een sportevenement of andere actieve happening vast te leggen. Een moment die vaak te vluchtig voor het oog is om vast te leggen, maar die jij later met een beetje mazzel of juist vakkundig vervaardigd terug kan zien op een foto.

Goede sport- en actiefoto’s maken is absoluut niet eenvoudig en test volop jouw vaardigheden op het gebied van visualisatie en camerabediening. Maar als je het juiste moment te pakken kan krijgen, dan kan dit bijzonder bevredigend zijn!

Bij goede sport- en actiefoto’s gaat het er allemaal om om jezelf op de juiste plek te plaatsen en op het juiste moment op de ontspanknop te klikken. Kennis van de sport helpt je eveneens. Maar waar jij jezelf positioneert is echt van cruciaal belang.

Als je bijvoorbeeld een voetbalwedstrijd fotografeert, dan weet je dat de eindbestemming of het doel waar het scoren plaats zal vinden de spot is alwaar de actie intenser kan zijn. Maar als je de pech mocht hebben dat de goal net aan de andere kant van het veld plaatsvindt, dan mis je helaas veel. Dat is het ‘risico’ van het vak.

Als je een crossmotor race vastlegt, dan wil jij je misschien opstellen waar de motorrijders door een nauwe bocht komen of met een sprong de lucht in springen. Zo is er voor iedere sport of evenement wel een uniek positie waar jij je het beste kan bevinden voor die ene unieke foto.

Een andere belangrijke regel om in gedachten te houden is om jouw zogenaamde “chimping” tot een minimum te beperken. Te veel fotografen hebben het maken van een echt geweldige opname tijdens een sportevenement gemist omdat er, terwijl ze bezig waren naar hun LCD schermpje te koekeloeren, iets opmerkelijks gebeurde en ze het ultieme moment zo misten.

Overwegingen voor apparatuur

Het vermogen om het frame met de actie te vullen, is de sleutel tot het maken van indrukwekkende sportfoto’s. Een zeer kostbare 400mm f/2.8 lens zou daar ideaal voor zijn, maar veel serieuze amateurs beschikken eerder over een lens van 70-200 mm lens, en als je over een Canon EOS variant beschikt en aldaar een Yongnuo teleconverter (*) op zet, dan kan jij nog steeds behoorlijk mooie opnamen maken.

Continue opnamen

De meeste moderne digitale spiegelreflex en geavanceerde spiegelloze camera’s beschikken over een continue opnamestand. Gebruik deze mogelijkheid, houd de ontspanknop ingedrukt en de camera neemt supersnel beeld na beeld op.

De beste camera’s kunnen ongeveer 15 frames per seconde fotograferen, DSLR’s voor de standaard consument veelal 4 tot 8 frames per seconde (fps). Dus wanneer jij in de eerste plaats een camera voor sportfotografie aanschaft, dat is dit een specificatie die je zeker moet overwegen.

Je maakt heel veel foto’s als jij in deze continue modus fotografeert, dus gebruik een grote opslagkaart. Plus zorg er eveneens voor dat je een echt ‘snelle’ opslagkaart gebruikt, die in staat is om de beelden vliegensvlug naar de kaart te schrijven.

Camera instellingen

Met welke andere instellingen zou jij verder nog rekening willen houden bij het fotograferen van sport en actie? In veel gevallen zou het jouw doel moeten zijn om de actie te bevriezen. Om dat te bereiken, wil je uiteraard met een zo hoog mogelijke sluitertijd willen werken dat praktisch is.

Jouw minimale sluitertijd moet minimaal 1/brandpuntsafstand zijn. Dus als jij met een lens van 70-200 mm fotografeert die volledig is ingezoomd op 200 mm, dan is een sluitertijd van 1/250ste een prima keuze.

Jij moet zelf kunnen bepalen welke sluitertijd jij nodig hebt, om de specifieke actie die je fotografeert te bevriezen. Hier zijn wat interessante gegevens:

1/125 Mensen die lopen

1/250 Bevriezende verre zeegolven

1/500 - 1/1000 De meeste sporten/rennende personen

1/800 Voertuigen (pannen zorgt voor lagere snelheden)

1/2000 Vogels in de lucht

1/4000 -1/8000 Opspattend water (dicht bij camera)

 

Heeft dit alles al een beetje jouw interesse opgewekt? Indien je normaal een landschaps- of portretfotograaf bent, probeer dan ook eens de flitsende wereld van sport- en actiefotografie. En vergeet ook zeker niet jouw Camera-Mania tripod mee te nemen, want zonder dit statief kan je alle fraaie snelle opnamen ook wel snel vergeten!

Yongnuo extender

professioneel statief