Stabiliteit is erg belangrijk in fotografie. Het is essentieel om wazige foto’s te vermijden, vooral bij het fotograferen bij weinig licht. Maar stabiliteit is eveneens één van de belangrijkste dingen bij video opnames. Het maakt niet uit of je video wel of niet op 4K wordt opgenomen, want als je handen trillen, dan zal dit zeker jouw beelden verpesten.

Daarom is een statief, hand-held-monopod of andere stabilisator zo handig: het voegt een ideale ‘smoothness’ en een fijne ambience aan jouw inhoud toe.

Er bestaan verschillende soorten stabilisatoren die jij gebruiken kan voor fotografie en video: een hand-held stabilisator, selfiestick, monopod, statief of een cardanische stabilisator.

Hand-held stabilisator

Een hand-held stabilisator is ideaal voor bijvoorbeeld opnames op straat, opdat jij jezelf zonder zorgen te maken gemakkelijk kunt verplaatsen en zelfs een beetje kan rennen. Jouw opnamen zijn stabieler in vergelijking met wanneer jij enkel je handen gebruikt. Bij een compacte camera zou je wellicht aan een dual grip aluminium handvat stabilisator kunnen denken.

Selfie-stick

Net zo gehaat als die ie geliefd is, is de selfie-stick uitgegroeid van een berucht stukje fotospeelgoed tot een professionele tool die nu door veel fotografen, journalisten of iedereen met een creatieve gedachte gebruikt wordt. Mits de camera (uiteraard) niet te omvangrijk is...

Met een selfie-stick heb je controle over een shot als jij jezelf op de camera moet zien. Je kunt het tevens boven mensen plaatsen om zo een panoramisch uitzicht te verkrijgen, of juist bij de grond voor andere beeldeffecten.

Gimbal

Het in de hand houden van een stabilisator met een drieassige gimbal die schudden en trillingen voorkomt, kan voor een zeer ‘smooth’ beeld zorgen. Het is een zeer cinematografische tool voor allerlei video opnamen, waardoor alles er heel vlot vrij professioneel uitziet.

Puluz S60T Steadicam

Een andere unieke (maar wel wat zwaardere) handheld DSLR camera stabilisator is de mechanische Puluz S60T Steadicam stabilisator die camera’s tot een gewicht tot 3 kilogram ondersteunt. De S60T is vrij eenvoudig in balans te brengen en werkt vervolgens als een zonnetje.

Dus wanneer jouw DSLR of spiegelloze camera er correct op is uitgelijnd, dan kan deze stabilisator perfect worden gebruikt om tijdens het bedienen van de camera allerlei ongewenste bewegingen te isoleren. Als jij al je video’s er zonder meer een stuk professioneler uit wilt laten zien, dan is de S60T steadicam een geweldige aankoop.

Het stabiliseren van jouw foto en/of video beeldmateriaal is een gemakkelijke manier om de productiewaarde van jouw werk te verhogen. Wil jij ook graag een stabilisator aanschaffen voor jouw DSLR, mirrorless of ander type camera?

Hier bij Camera-Mania vind je allerlei interessante opties tegen de beste prijzen. Oordeel zelf!

hand-held-monopod

stabilisator

selfie

Puluz S60T Steadicam