Als je er aan denkt een statief bij Camera-Mania aan te schaffen, dan moet je deze vervolgens echt niet maandenlang ongebruikt thuis laten liggen.

Ben je er namelijk bang voor dat het wel de moeite waard is om het met jou mee te dragen en het op te zetten, enz. Zullen mensen jou dan een beetje vreemd aankijken? Is het sowieso te zwaar om mee te nemen? Had jij er echt wel een nodig?

Nou, dat is me allemaal ook wat om dit allemaal zo te lezen! Maar als jij na een fototrip terug komt vanuit een omgeving waar weinig licht bleek te zijn, en jij een dag reizen verspilde door niet met scherpe opnamen terug te komen, dan weet jij wel dat je dat statief van je echt wel nodig had!

Dus gaat het vanaf dat moment vrijwel overal naartoe alwaar je camera ook gaat en zal het al snel één van jouw favoriete accessoires in veel situaties worden! Geloof je mij niet, nou dan vertel ik jou waarom. Of te wel: redenen om ook van jouw statief te houden.

Langzaam aan doen is een goede zaak

Als jij jouw statief moet positioneren, neem dan tevens even de tijd om de camera goed in te stellen, de camerahoek plus je kader perfect te krijgen, want alles kost tijd. Dit betekent dat jij vaak even moet nadenken over de juiste plek waar jij je uitrusting wilt plaatsen alvorens je opnames maakt.

Je statief draagt het gewicht

Als jij over een grote of zware lens (en camerabody) beschikt, dan kan het erg vermoeiend zijn om deze gedurende een lange tijd op te tillen, vast te houden en er mee te fotograferen. Vogel- en natuurfotografen gebruiken vaak erg lange lenzen die behoorlijk zwaar kunnen zijn. Een statief neemt het gewicht van jou over, waardoor jij langer zonder vermoeidheid fotograferen kunt.

Scherpte en stabiliteit

Het hele punt van het gebruik van een statief is natuurlijk om ervoor te zorgen dat je absoluut scherpe foto’s verkrijgt door vervelende camerabewegingen of trillingen te verwijderen. Bovendien kan jij hier ook een afstandsbediening of zelfontspanner bij gebruiken om nog meer fysiek contact bij het maken van de opname te beperken en de scherpte te maximaliseren.

Macro opnames

Bij een vrij klein onderwerp en als je daarbij een zeer beperkte scherptediepte toepast, dan kan het behoorlijk moeilijk zijn om het op de juiste plek scherp te stellen. Het is nog moeilijker als jij de camera in jouw hand vasthoudt, om deze focus stabiel te houden. Het gebruik van een statief in combinatie met een handmatige scherpstelling is vaak de beste manier om jouw macrofotografie te verbeteren.

Landschap panorama foto

Landschappen lenen zich vaak prima voor een panorama foto, waarbij je meerdere foto’s maakt en deze met de juiste software tot één grote (en meestal lange) opname maakt. Het is belangrijk om jouw horizontale of verticale lijnen hierbij recht te krijgen, zodat de kaders goed op elkaar aansluiten. Een statief is hierbij (bijna) een must en een waterpas element helpt daarnaast ook prima!

Weinig licht

Alle camera’s hebben het moeilijk als er erg weinig licht is. Denk hierbij aan astrofotografie, lichtschilderingen, time-lapse, lichtsporen of gewoon algemeen beperkte lichtomstandigheden. Om het beperkte licht tegen te gaan, zal de camera namelijk de sluiter langer open moeten houden. De enige manier om dan scherpe opnamen te garanderen, is door de camera stil te houden, dus met andere woorden: gebruik hierbij een statief van Camera-Mania!

Je leest het al: de voordelen van een statief zijn van onschatbare waarde! Dus ga absoluut op pad met dat Camera-Mania statief van je!

statief

waterpas