Thuisfilms maken kan een heel goede ervaring zijn. Het stelt jou in staat om alle dierbare tijd van ons leven thuis op video vast te leggen, zodat jij en jouw familie en vrienden het (veel) later opnieuw kunnen herbeleven.

Velen onder ons hadden niet de mogelijkheid om onze allereerste stappen te zien of ons onze eerste woorden te horen brabbelen. Maar van onze kinderen kan jij aan de andere kant heel gemakkelijk hun eerste stapjes, woordjes en zo opnemen...

Of de eerst keer dat ze op hun fiets of driewieler per ongeluk de struiken in rijden, om dit alles niet alleen voor altijd in het geheugen te kunnen bewaren, maar tevens op video!

Hoe dit te doen

Bepaal wat jij wilt filmen en probeer het opnameapparaat hiervoor dienovereenkomstig in te stellen. Als het buiten in de tuin is, dan hoef jij je waarschijnlijk niet al veel zorgen te maken over verlichting, tenzij het donker is. Maar als je binnenshuis bent, dan wil je misschien nog even een extra lampje aanzetten of een fijne LED lamp van Camera-Mania gebruiken.

Oefenen!

De beste manier om te leren videofilmen is door het te doen! Film alles, zelfs als je deze opnames gewoon wist nadat je gezien hebt hoe (beroerd) het eruit zag. Oefen zowel binnen als buiten, opdat jij de camera instellingen het beste kan aanpassen voor het beste beeldresultaat plus helderheid, om de filmopnames er zonder meer zo goed mogelijk uit te laten zien.

Zoom niet te veel in!

Dit geldt al voor fotografie, maar nog meer voor videofilmen. Inzoomen totdat het hele gezicht jouw beeldkader opvult, is niet zo prettig voor het oog of visuele effect tenzij je een Ennio Morricone spaghetti western probeert na te bootsen.

Als je een beetje achteruit stapt eom alsook een deel van de achtergrond erop kan krijgen dan ziet dit er een stuk aangenamer en interessanter uit.

Stiekem toch wat zoomen!

Het is een beetje saai om een lange videofilm te zien die helemaal zonder zoomen vervaardigd is. Door juist op interessante aandachtspunten in te zoomen lijkt de film er al snel een stuk professioneler en echter uit te zien. Don’t ‘fake it till you make it’, maar gewoon lekker zoomen hoor!

Lekker een beetje bewegen!

Beweeg een beetje rond. Probeer de camera zo te plaatsen dat deze altijd vanuit een goed oogpunt filmt. Bijvoorbeeld door een kind op ooghoogte te filmen terwijl het verjaardagskaarsjes uitblaast, of voorover te buigen om hetzelfde blikveld te kunnen verkrijgen van iemand die aan de verjaardagstafel zou zitten.

Houd de camera stil

Heel veel homevideo’s zijn niet erg goed omdat de persoon die de camera bedient de camera te veel verplaatst. Indien mogelijk probeer dan te filmen vanaf een statief, stabilisator of een dolly systeem.

Houd de videofilm kort genoeg om het interessant te houden, en het hoeven ook niet alleen mensen te zijn waarover jouw film gaat. Camera-Mania wenst jou veel succes en plezier bij het vastleggen van leuke thuisfilms die jij ook later behoorlijk zal blijven waarderen.

LED

statief

stabilisator