Wat is een stepping filter ring? Indien je over meerdere lenzen beschikt, dan kan jij in plaats van flink wat geld uit te geven aan filters voor ieder lens schroefdraad maat, beter een aantal stepping filter ringen aanschaffen.

Op deze wijze hoef je slechts één hoge kwaliteits filter van elk beschikbaar type aan te schaffen die jij vervolgens met jouw volledige lenzencollectie kan gebruiken.

Hoe werkt het? Een stepping filter ring, of deze nu omhoog of omlaag qua grote gaat, wordt bevestigd aan de voorzijde van een lens en jij kan zo een filter, dat meestal een te grote of te kleine schroefdraadmaat heeft, alsnog op die gewenste lens plaatsen.

Indien je bijvoorbeeld de beschikking over een ND-filter met een schroefdraad van 72mm hebt, dan kan je deze aan een lens met een schroefdraad van 58mm verbinden indien jij een 72-58 stepping filter ring gebruikt.

Een stepping filter ring is heel eenvoudig op een lens te monteren om daarna het gewenst camera filter erop te monteren.

Indien jij meerdere lenzen of camera’s op pad in jouw cameratas meeneemt, dan kan het gebruik van stepping filter ringen alsmede betekenen dat je minder gewicht mee hoeft te dragen. Als jouw lenzen verschillende filterformaten gebruiken, dan is het gebruik van één effect filter met stepping filter ringen minder qua gewicht dan één filter voor iedere lens.

Over het algemeen is te concluderen dat stepping filter ringen een goede investering zijn voor de meeste DSLR of mirrorless camera gebruikers, waarbij de filterafmetingen vaak vrij verschillend zijn. De aanschaf van één filter in het grootste formaat dat je nodig hebt en vervolgens het gebruik van stepping filter ringen om dit filter op kleinere lenzen te gebruiken, kan jou veel geld besparen.

Hier bij Camera-Mania zijn er tevens andere ultra-handige ‘stepping-ringen’ welke ook wel lens adapters worden genoemd. Want wat gebeurt er wanneer jij onvermijdelijk een super mooie lens tegenkomt welke niet compatibel is met jouw camerasysteem? Welnu, een lens adapter kan dan jouw redder in nood zijn!

Een lens adapter is een vrij eenvoudig concept. Via een gemonteerde ring met mount bevestiging kan je het specifieke merk of type lens dat jij op jouw camerabehuizing wenst te gebruiken, alsnog aansluiten om zo twee incompatibel systemen overeenstemmend te maken.

Dit opent een heel nieuwe wereld aan mogelijkheden voor fotografen wiens ongebruikte camera lenzen te lang stof hebben gevangen op een plank van verzamelde lens ornamenten.

Het kan een kosteneffectieve manier zijn om een camera kit uit te breiden, waarbij sommige oudere of alternatieve lenzen zelfs een aanzienlijk stuk goedkoper zijn (zelfs met de extra kosten van de lens adapter) dan het aanschaffen van een nieuwe, high-end camera lens.

Op welke manier jij ze ook gebruikt, stepping ring adapters zijn een eenvoudige en betaalbare manier om al jouw camera opties te vergroten en om alsmede meer creativiteit mogelijk te maken.

Step it up: het is alright via Camera-Mania.nl

https://www.camera-mania.nl/catalogsearch/result/index/?cat=0&limit=45&q=stepping+ring