Telelenzen hebben behoorlijk veel toepassingsmogelijkheden en kunnen daarom een geweldig hulpmiddel in het arsenaal van een fotograaf zijn. Het grotere bereik van deze telelenzen is een briljant iets voor fotografen die graag schuwe dieren in het wild willen fotograferen, onderwerpen die ver weg zijn dichterbij willen halen of gewoon het frame willen vullen om zo een opvallende foto te maken. 

Je hebt hier in veel gevallen wel één van de tripods van Camera-Mania nodig om echt stabiele beelden te verkrijgen. Maar om jou te laten zien hoe veelzijdig een telelens kan zijn, hebben we hier een lijstje samengesteld met manieren waarop deze lange lenzen gebruikt kunnen worden.

Breng verre onderwerpen dichtbij

Door het telelens effect van deze lenzen lijken objecten, die in feite vrij ver van de fotograaf af zijn, alsnog behoorlijk dichtbij. Des te langer jouw brandpuntsafstand, des te duidelijker dit effect zal zijn. Dit is handig wanneer jij een skyline van de stad op de achtergrond hebt, waardoor je een interessantere en aangenamere opname krijgt als deze iets dichter naar het object getrokken word, die dichter bij jouw lens is, zoals bijvoorbeeld een brug.

Vul het frame 

Als je een deel van jouw uitzicht wilt uitsluiten van wat er in je camerabeeld staat, gebruik dan een telelens. Het trekt dan tevens een onderwerp in de verte dichter naar jou toe, wat betekent dat jij gemakkelijker beeldvullende opnamen kunt maken van onder meer dieren in het wild of van een bepaald aspect van het landschap dat anders te ver voor jou is.

Kies verre onderwerpen 

Als je de aandacht wilt vestigen op een bepaald aspect dat verloren zou gaan als je met een grotere brandpuntsafstand fotografeert, gebruik dan een telelens om je onderwerp te isoleren. Het grotere bereik van een telefoto betekent dat jij zo een onderwerp beter kunt isoleren.

Maak opnamen van wilde dieren 

Omdat een telelens de afstand verkleint tussen jou en wat je ook maar fotografeert, is het een ideale lens voor het fotograferen van dieren in het wild. Met een telelens kan je immers foto’s maken die eruitzien alsof je maar een paar stappen van je onderwerp verwijderd was. Plus jouw onderwerp zal zo ook niet worden afgeschrikt, plus deze afstand maakt het fotograferen alsook veiliger voor jou.

Portretten 

Het maken van opnamen van hoofd of hoofd en schouders met een langere brandpuntsafstand kan een beter perspectief geven en zorgt voor een strakkere uitsnede dan wanneer jij verder van jouw onderwerp af werkt. Deze afstand betekent ook dat je niet te dicht bij jouw onderwerp hoeft te werken, waardoor ze comfortabeler zullen zijn en jij natuurlijker ogende portretten zult krijgen.

Ondiepe scherptediepte 

Telelenzen maken het gemakkelijk om mogelijke onscherpe achtergronden in foto’s te krijgen die op deze wijze jouw onderwerp isoleren en ze zo echt de focus van jouw opname maken. Je wilt immers niet dat een afleidend achtergronddetail om de aandacht van de kijker gaat strijden en een kleine scherptediepte zorgt ervoor dat dit ook niet gebeurt.

Leg actie vast 

Voor veel snelle actie momenten waar je niet echt dichtbij kunt komen, zoals bijvoorbeeld motorsport en vliegevenementen, heb je echt langere brandpuntsafstanden nodig. Om een gevoel van snelheid te creëren, gebruik je jouw telelens om een aantal foto’s te maken waarbij je onderwerp scherp is maar de achtergrond mooi onscherp. 

Een telelens is een heel coole tool in iedere cameratas van een fotograaf. Vergeet hierbij ook zeker niet om hem goed met één van de stevige tripods van Camera-Mania te ondersteunen om er zo zeker van te zijn dat de beelden echt scherp zullen worden. 

https://www.camera-mania.nl/tripods-monopods/tripods 

Bron: ephotozine