Meer dan tweederde van de wereld is bedekt met water en ons lichaam bestaat eveneens voor meer dan 50% uit water. Water zit in ons en overal om ons heen, dus het is geen wonder dat het het onderwerp is van veel foto’s.

Water is dan ook een prachtig onderwerp om te fotograferen. Het kan dramatisch zijn zoals bij een waterval, voorspelbaar als een fontein, of uitgestrekt zoals de zee. Wat jouw water inspiratiebron ook is, wanneer jij ook een beetje betoverd bent raakt met het fotograferen van water, dan zijn hier nog een paar tips te vinden om jouw visuele watervisies te verbeteren.

Leg beweging vast

Bedenk eerst wat voor effect jij wenst over te brengen en hoe je dit kan realiseren. Dit kan heel eenvoudig gedaan worden door enkel voor de juiste sluitertijd te kiezen. Een snelle sluitertijd zet beweging stil en werkt goed bij golven te fotograferen die de activiteit van de zee tonen.

Het overgestelde van snelle sluiteropnamen zijn lange belichtingen. Als je meer beweging wilt laten zien of een kenmerkend zijdezacht effect wilt verkrijgen, geeft het vertragen van jouw sluitertijd dat coole effect.

Streef in dat geval naar een belichting tussen 0,5 en 10 seconden, wat betekent dat je jouw camera absoluut op een statief moet zetten, waarbij je alsook een afstandsbediening kan gebruiken. Schemering en dageraad zijn geweldige momenten voor lange belichtingen. En als jij dichterbij het water komt is dit vervagende effect van bewegend water nog beter te realiseren.

Spiegeltje spiegeltje...

Water is een natuurlijke spiegel. Zoek reflecties op en beoordeel ze. Een polarisatie of CPL filter kan sommige reflecties helpen elimineren en eveneens een mooi contrast geven.

Reflecties kunnen echter ook bijdragen aan een foto en worden veel gebruikt waar water kalm en stil is. Waterpatronen kunnen ook heel interessant zijn omdat ze textuur en effect toevoegen.

Bij reflecties kan jij kiezen voor een symmetrische compositie of niet, afhankelijk van wat je wilt uitbeelden.

Filter het!

Het gebruik van een polarisator of CPL filter is handig bij het fotograferen van water. Naast het verwijderen van reflecties (wanneer ze niet gewenst zijn), is een polarisator erg handig bij het wegnemen van verblinding. Door deze verblinding te elimineren, assisteert het evenzo om alle kleurdetails van het water en wat zich onder het oppervlak bevindt, naar voren te halen.

Neutral Density (ND) filters zijn ook erg handig voor het maken van lange belichtingen overdag omdat ze jou een betere controle over je belichting geven. ND filters hebben hierbij geen invloed op de kleur in jouw foto’s.

Onderbelicht je water foto’s

Als water het dominante onderwerp van jouw foto is, dan is het aan te raden het 1/3 tot 1/2 stop onder te belichten om zo teveel schittering of licht in jouw opname te voorkomen. Als jij een waterval wenst te fotograferen, dan kan je dit het beste doen in bewolkte weersomstandigheden. Zo zal er niet direct zonlicht op het water te zien zijn.

Water is een heel fascinerend onderwerp, dus waarom zou je het niet samen met de juiste Camera-Mania tools optimaal proberen vast te leggen? We wensen jouw veel succes!

statief

cpl

Neutral Density