Eén van de belangrijkste aspecten van vastgoedmarketing is fotografie. Wanneer er een woning te koop of te huur aangeboden wordt, kan een mooie portfolio met prachtige foto’s van dit stuk onroerend goed zeker een groot verschil maken bij een potentiële aankoop of verhuur.

Vastgoedbedrijven maken zodoende gebruik van vastgoedfotografie, opdat potentiële kopers de accommodatie reeds online kunnen bekijken alvorens ze overwegen een bezoek in te plannen.

Vastgoedfotografie is de eerste indruk die klanten van een woning hebben. Het moet daarom impact hebben en een positieve weerspiegeling zijn van wat het te bieden heeft. Bovendien moeten de opnamen ervoor zorgen dat een potentiële klant meer wil ontdekken. Om deze reden kunnen de onderstaande tips voor vastgoedfotografie behoorlijk nuttig zijn.

Een sterke natuurlijke verlichting is nodig

Natuurlijke verlichting is jouw grote vriend bij het maken van vastgoedfoto’s. Zorg ervoor dat kamers altijd een maximale hoeveelheid natuurlijk licht bevatten via bijvoorbeeld open ramen of jaloezieën. Hierdoor ziet de ruimte er positief uit en lijken de kamers tevens groter en uitnodigender.

Overweeg een HDR foto van vensters

HDR opnamen zijn een combinatie van meerdere foto’s met verschillende belichtingen, of gebruik van speciale software. Dit type foto is geweldig voor composities met een hoog lichtcontrast. Onroerend goed foto’s kunnen zeer zeker enorm profiteren van HDR composities.

Zoek naar de juiste perspectieven

Eén van de belangrijkste doelen van vastgoedfotografie is het benadrukken van een woning plus de kenmerken ervan. Houd bij het maken van foto’s rekening met de perspectieven en beeldhoeken, zoek naar beeldhoeken die gunstig de grootte van kamers laten zien. Maak geen foto’s waardoor kamers er klein en compact uitzien.

Overweeg bovendien of jij in een portret of landschap stand wilt fotograferen. Portretfoto’s kunnen bijvoorbeeld beter werken bij het fotograferen van smalle ruimtes met hoge plafonds of zelfs trappen. Landschapsfoto’s werken daarentegen beter om de omvang van kamers weer te geven.

Gebruik een statief voor scherpe foto’s

Een statief is één van de belangrijkste accessoires voor vastgoedfotografie. In het ideale geval wil je namelijk iedere foto met een ISO 100 waarde schieten, want dit zorgt voor een minimale achtergrondruis. Omdat binnenruimtes vaak weinig natuurlijk licht bevatten, moet jij een statief gebruiken om sluitertijden mogelijk te maken met een ISO 100 getal.

Verwijder onnodige items uit kamers

Rommel leidt de aandacht af van de eigenschappen van een woning. Als jij een kamer fotografeert vol met heel veel items, dan kan het effect overweldigend zijn. Want klanten zullen zich zo meer op deze items concentreren, dan op de grootte en indeling van de kamers zelf.

Maak een standaard opnamelijst

Voor elk onroerend goed type zou je een standaard opnamelijst moeten hebben. Dit is een lijst met essentiële foto's die jij maken moet. Je kunt deze lijst per kamer opsplitsen: slaapkamer, badkamer, keuken, eetkamer, enz. Bovendien moet jij voor elke kamer specifieke opnametypen vermelden.

Voor badkamers zou je bijvoorbeeld een lijstje kunnen maken zoals: portretfoto’s van de hele kamer en close-ups van het toilet en bad/douche. Het maken van zo’n lijst zorgt ervoor dat jij echt voorbereid bent. Het zorgt er tevens voor dat je geen belangrijke foto’s mist.

Overweeg een groothoeklens te gebruiken

Het kiezen van de juiste lens is een toptip voor vastgoedfotografie. Een groothoeklens verdient de voorkeur. Dit zorgt er namelijk voor dat je foto’s kunt maken die zoveel mogelijk van de kamers laten zien. Een 22 mm lens zou bijvoorbeeld briljante composities en groothoekopnamen aanbieden.

Gebruik een diffuser als je flitst

Eén van de grootste fouten die vastgoedfotografen kunnen maken, is het verkeerd gebruiken van een flitser. Als een flitser zonder extra apparatuur gebruikt wordt, dan is het resulterende licht meestal hard en verblindend.

Bij gebruik van een flitser is het daarom belangrijk om eerst de instellingen aan te passen, en ten tweede om absoluut een diffuser te gebruiken. Een diffuser verspreidt namelijk het licht van een flitser om zo een gelijkmatige en aangename gloed te creëren, in tegenstelling tot een hard flitslicht dat rond één punt gecentraliseerd is.

Zodra jij de basis onder de knie hebt, en de bovenstaande Camera-Mania tips voor onroerend goedfotografie toegepast hebt, dan zou jij nu fantastische beelden moeten kunnen produceren die potentiële klanten inspireren om actie te ondernemen.

statief

diffuser