Het is lente! Oké, oké, ik weet het: het is al een tijdje lente. Dus is het eindelijk tijd om naar buiten te gaan en te genieten van de langverwachte zonneschijn. Terwijl de bloemen uit de grond beginnen te komen, beginnen al jouw buren al met hun tuingereedschap hun huizen uit te komen.

Jij aan de andere kant hebt je camera startklaar in de hand om al die fraaie lentebloemen in al hun pracht en kleuren vast te leggen! Hieronder vind je enkele tips die jou zeker zullen meehelpen om dit jaar het beste uit jouw bloemenfotografie te halen:

Bloemen fotograferen op een bewolkte dag

Niet iedere lentedag is een zonovergoten blauwe hemeldag. Maar dat is prima, want de dagen met een grauwe of grijze lucht zijn alsook perfect voor het fotograferen van bloemen. Dit zachte, gelijkmatige licht van een bewolkte dag complimenteert namelijk het fragiele van bloemen en er zijn op zo’n dag geen harde schaduwen en overlichte plekken, wat het gemakkelijker maakt om zo een goede belichting te verkrijgen.

Achtergrondverlichting laat jouw bloemen opgloeien

Een ander type licht dat uitstekend geschikt is voor bloemenfotografie is achtergrondverlichting. Achtergrondverlichting vindt plaats wanneer de zon recht voor je staat en jouw bloem van achteren verlicht. Omdat bloemblaadjes doorschijnend zijn, zorgt deze achtergrondverlichting ervoor dat bloemen lijken op te gloeien.

Je zou ook laat op de dag bloemen met tegenlicht kunnen fotograferen wanneer de zon dicht bij de horizon staat, wat alsook de rest van jouw foto een aangenaam warme gloed zal geven. Misschien kan jij zelfs wat bijzondere lichtstralen opvangen die door de bomen heen filteren.

Kom knus dichterbij

Er zijn een aantal manieren om prachtige close-up beelden van bloemen te maken. Je zou bijvoorbeeld een telelens kunnen gebruiken om in te zoomen op de bloem. Let in dit geval wel op de minimale scherpstelafstand van de lens.

Een andere unieke mogelijkheid is het gebruik van zogenaamde verlengbuizen die jij tussen de camera en de lens plaatst. Het is zo mogelijk om sneller met een lens op dichterbij gelegen objecten scherp te stellen.

Daarnaast bestaat er ook de optie om een ​​close-up filter te gebruiken, dat werkt als een soort vergrootglas en aan het uiteinde van jouw lens bevestigd wordt. Als laatste kan je een speciale macrolens gebruiken, die echt super dichtbij kan scherpstellen, maar die kosten soms wel het een en ander.

Gebruik een reflector

Als jouw onderwerp zich in de schaduw bevindt, zou je een reflector kunnen gebruiken om wat meer licht op jouw onderwerp te schijnen om die bloem er levendiger uit te laten zien.

Verander jouw standpunt

Beweeg rond de bloem of bloemen en probeer een aantal verschillende beeldhoeken uit voor de meest interessantere opnames. Probeer de bloem eens van achteren of van onderen te fotograferen om zo een alternatief standpunt vast te leggen die weer even wat anders is dan wat we altijd al vanuit een staand perspectief zien.

Als jouw camera de afgelopen weken of zelfs maanden wat geïsoleerd en weggeschoven stof heeft liggen verzamelen, dan is dit het perfecte moment om jouzelf met je camera naar buiten te begeven om zo te genieten van de lentezon en om eveneens prachtige foto’s van bloemen te maken! Camera-Mania wenst jou veel bloemetjesplezier!

close up

reflector

LED

macro