In de loop der jaren zijn digitale spiegelreflexcamera’s belangrijke metgezellen geworden van vele fotografen over de gehele wereld. Het maakt niet uit of iemand een amateur is die probeert de kneepjes van het vak te leren, een hobbyist die gewoon foto’s van bloemen maakt of een professionele fotograaf die de dieren met zijn DSLR in het wild fotografeert.

Ooit werd de DSLR door velen beschouwd als een luxe, maar tegenwoordig is het een behoorlijk noodzaak geworden voor diegenen die van goede fotografie houden.

En terwijl technologie de ene ontwikkeling na de andere doormaakt, hebben ook DSLR gebruikers zich flink moeten aanpassen aan veranderingen. Ook al waren dit meestal heel handige upgrades.

De smartphone camera

Met de komst van met name high-end modellen smartphones zoals de nieuwe iPhone, Galaxy, Huawei en Lumia modellen, welke in staat zijn om relatief goede kwaliteit foto’s te maken, zeggen velen dat het einde van de DSLR heersing binnenkort ten einde zal komen.

Fotografen zijn er al snel als de kippen bij om dit te verwerpen, terwijl ze zeggen dat die smartphones nooit in staat zullen zijn om de kwaliteit en technologie van een DSLR  te evenaren.

Deze controverse heeft echter geleid tot iets heel relevants: Steeds meer camera fabrikanten en ontwikkelaars komen daardoor met verbeterde mogelijkheden voor al hun camera’s. En dit laat al de fotografie liefhebbers ook afvragen wat er nog meer op DSLR gebied is te verwachten in de komende jaren.

De toekomst van de DSLR

Eén van de aspecten die sommige personen niet leuk vinden van de DSLR is hun omvang. Velen vinden ze te zwaar en omvangrijk. Dus de DSLR’s van de toekomst zullen kleiner en compacter zijn. Sommige fabrikanten zoals Canon zijn nu al begonnen met het ontwerpen van hun eigen versies hiervan.

Verbeterde technische beeldkwaliteit en geavanceerder sensorontwerp. Fabrikanten kunnen nu al een DSLR produceren met sensoren met meer dan 60 megapixels. Bovendien kunnen hun beschikbare lenzen een hogere pixelkwaliteit hebben.

Een meer geavanceerde sensortechnologie betekent alsook hogere ISO instel waarden. Dit betekent dat fotografen efficiënter kunnen werken, zelfs wanneer er weinig belichting is of die niet zo goed is.

Toekomstige DSLR’s zullen eveneens over betere beeldsnelheden beschikken, zodat het maken van opeenvolgende opnamen een natuurlijk iets voor fotografen is. Omdat sportfotografie steeds populairder wordt, zal dit echt behoorlijk nuttig zijn.

De toekomstige DSLR zal het vastleggen van foto’s vanuit video’s wel heel gemakkelijke maken. Sommige critici zijn het erover eens dat het maken van stilstaande foto’s van uit een video geen goed idee is.

Ze zeggen dat het beeld er niet goed uit zal zien, maar er is al een Canon DSLR die het kan en die foto’s komen er vrij goed uit...

Nadenken over de toekomst

Om fotografen en al het andere publiek geïnteresseerd te houden, moeten fabrikanten van digitale spiegelreflexcamera’s nu wel voortdurend nadenken over manieren om hun aanbod te verbeteren.

Of dit nu gaat om fysieke kenmerken of om technologie:  Camera-Mania staat hun idem dito bij met andere interessante snufjes plus DSLR accessoires!

https://www.camera-mania.nl/catalogsearch/result/?cat=0&q=DSLR

Via contrastly.com