Er zijn enkele basistools die elke filmmaker nodig heeft, of je nu aan een grote Hollywood-achtige productie of een kleine indiefilm werkt. Zodoende biedt Camera-Mania jou hier een lijstje met haar topaanbevelingen voor de tools die elke filmmaker nodig heeft.

Camera 

Je kunt natuurlijk geen film zonder een camera maken. De Sony Alpha a7S II en Panasonic GH5 zijn ideale kandidaten voor low budget filmmakers om aan de basisbehoeften te voldoen. De RED, Canon C200 en Panasonic EVA 1 zijn aantrekkelijke camera’s voor alle mazzelaars die een groter budget hebben.

Lenzen 

Het uitkiezen van lenzen is waarschijnlijk een veel persoonlijke beslissing dan het selecteren van de camera, omdat verschillende filmprojecten verschillende looks vereisen. Maar je zult waarschijnlijk graag een 50mm lens en misschien een 85mm in je camerakit willen hebben.

Statief 

Een goede set van statiefpoten met daarop een vloeiend lopend balhoofd is een waardevolle investering omdat deze meerdere camera’s en jarenlange opnames kan doorstaan. Een vloeistof dempend statiefhoofd is een must voor soepel pannen en het maken van kantelingen.

Microfoons 

Net als bij statieven zijn de juiste microfoons een noodzakelijke en langdurige investering. Goede audio is immers net zo belangrijk voor de waardering van het publiek voor jouw film als video, zo niet meer. De belangrijkste microfoon is waarschijnlijk een shotgun variant en daarnaast een lavalierset.

Een audiorecorder/mixer en externe monitor 

Je hebt daarnaast in veel gevallen een externe audiorecorder nodig om je verschillende audiokanalen te beheren, alhoewel dit misschien niet voor documentairemakers mogelijk is. 

Hetzelfde geldt voor externe monitoren, waarmee in feite iedereen op de set kan zien wat jij als cameraman ook ziet.

Extra batterijen 

Dit is uiteraard vanzelfsprekend, aangezien we momenteel in een elektronische wereld leven en je zodoende vrijwel nooit teveel batterijen en laders binnen handbereik kan hebben. Behalve de oplaadbare batterijen die specifiek voor jouw camera zijn, moet je uiteraard ook voldoende standaardbatterijen (AA, AAA en 9V) voor microfoons en handige gadgets bij de hand hebben. 

En aangezien smartphones en tablets nu veelal essentiële productietools zijn, jij dus ook een lader of powerbank inpakt.

Media en back-ups 

Er is niets ergers dan beeldmateriaal te verliezen of onvoldoende ruimte op de mediakaarten te hebben voordat je de beelden vastlegt. Koop dus zoveel mogelijk SD of andere benodigde geheugenkaarten als dat jij je veroorloven kunt, maar probeer er altijd minimaal vier bij je te hebben.

LED verlichting en lichtstandaarden 

De moderne LED verlichting is een onmisbare tool van veel filmmakers geworden. Zowel de grote uitvoeringen als de heel compacte exemplaren kunnen met hun unieke LED lampjes soms vrijwel elke tint op het kleurenwiel repliceren zonder het gebruik van een ander hulpmiddel. En vergeet daarbij uiteraard ook niet de benodigde lichtstandaarden. 

Het maken van een film van elke soort en lengte kan een tijdrovende bezigheid zijn, maar met de juiste camera, lenzen plus Camera-Mania accessoires, èn uiteraard kennis kun je iets unieks creëren dat helemaal van jezelf is. Investeer daarom in de juiste apparatuur om zo de beste kwaliteit video te krijgen. 

Bron: o.a. nofilmschool