Ben jij er klaar om jouw cameratechniek naar een hoger niveau te tillen? De volgende tips zijn enkele van de vele hoekstenen voor de creatie van geweldige foto’s. Ze zijn ook simpel en duidelijk, dus jij kunt iedere tip direct uitproberen en ze gelijk al gebruiken om zo de verbeterde resultaten te zien.

Camerabewegingen voorkomen 

Camerabewegingen veroorzaken wazige foto’s en treden veelal op wanneer jij de camera in de hand vasthoudt. De belangrijkste stap is hierbij om te leren hoe jij jouw camera op de juiste manier vasthoudt, zodat je deze een zo stabiel mogelijke basis geeft. 

Dat omvat het gebruik van beide handen: één op de cameragreep en één onder de camerabody/lens. Je moet hierbij tevens je ellebogen voor je torso plaatsen om je armen extra steun te geven. 

Een andere belangrijk element om cameratrillingen te voorkomen, is ervoor te zorgen dat de sluitertijd die jij gebruikt snel genoeg is om onscherpte te voorkomen.

Het is ook gemakkelijk te onthouden: zorg ervoor dat de sluitertijd gelijk is aan of groter is dan de brandpuntsafstand van de lens. Bij een 50mm lens, moet de sluitertijd 1/50 seconde of korter zijn. 

Het gebruik van een statief of gimbal/stabilisator helpt uiteraard ook om cameratrillingen te voorkomen.

Wees creatief met de sluitertijd 

Van de drie belichtingsinstelmogelijkheden (diafragma, sluitertijd en ISO) biedt de sluitertijd op het gebied van creatieve foto’s misschien wel de meeste mogelijkheden. 

Dat komt doordat je met een korte sluitertijd bewegingen kunt bevriezen of met een lange sluitertijd een beweging onscherp kunt maken. 

Bij het vertragen van de sluitertijd heb je allerlei mogelijkheden om een gevoel van beweging in de opname te creëren. 

Je kunt onder meer opnames maken met lichtsporen van passerende voertuigen, de beweging van personen vervagen terwijl ze lopen, rennen of dansen, en zelfs foto’s van de nachtelijke hemel met overdreven sterrensporen maken. 

Het enige wat je hierbij nodig hebt is een bewegend onderwerp, een lange sluitertijd en jouw camera op een statief!

Probeer eens te ‘pannen’ 

Naast het bevriezen van bewegingen, kan je de sluitertijd die je gebruikt ook combineren met het ‘pannen’ van de camera om zo een ander interessant visueel effect te creëren. Dit pannen lijkt misschien in eerste instantie een beetje ingewikkeld, maar dat is het echt niet. 

Selecteer om te beginnen een sluitertijd die iets langzamer is dan dat jij normaliter zou gebruiken, misschien met één of twee stops. Beweeg vervolgens, terwijl het onderwerp voor jouw camera beweegt, de camera mee, waarbij jij het onderwerp in het kader houdt. 

Houd terwijl jij dit doet jouw vinger op de ontspanknop en druk deze half in om de focus te vergrendelen. Druk vervolgens de ontspanknop helemaal in om ervoor te zorgen dat je de panningbeweging voortzet, zelfs nadat de ontspanknop geactiveerd is. 

Om boeiende foto’s te kunnen maken, moet je absoluut betrokken zijn bij wat je achter de camera doet. Maar niet alleen de juiste handelingen, maar tevens de juiste camera accessoires zijn een essentieel onderdeel van de kunst van fotografie om alle mogelijke technieken onder de knie te kunnen krijgen. 

Schaf hiervoor ook zeker een (compact) statief aan, zodat je een stabiel platform hebt om diverse unieke en bijzondere cameratechnieken met hun bijbehorende resultaten te kunnen gebruiken. Camera-Mania helpt jou zo graag actief mee de meester van je cameraleven worden! 

https://www.camera-mania.nl/tripods-monopods/tripods 

Bron: photographytalk