Als je een statief / tripod aanschaft, dan is de kans groot dat er reeds een statiefkop op zit om je camera aan te bevestigen. Maar wist jij dat je deze kan verwijderen en vervangen door iets anders?

Er zijn veel verschillende soorten tripod heads beschikbaar op de markt en ze doen allemaal verschillende dingen. Deze kleine koopgids zal de meest voorkomende typen tonen en wat de beste keuze is voor jou!

Balhoofden

Dit is één van de meest voorkomende soorten tripod heads. Ze zijn snel en eenvoudig aan te passen, opdat jij de camera in een oogwenk in vrijwel elke positie kan manouvreren.

Een balhoofd kan het beste worden gebruikt in combinatie met lichtere combinaties van apparatuur, dus het zal niet zo geschikt zijn voor een lange telelens.

Het grootste probleem bij het gebruik van een balhoofd is dat ze niet heel precies zijn als het gaat om het aanpassen van hun positie.

Pan-tiltkoppen

De pan-tilt hoofden zijn een zeer populaire keuze onder fotografen. Ze zorgen voor preciezere aanpassingen van de positionering van jouw camera, met afzonderlijke knoppen voor de verschillende aanpassingen (zoals de verticale, horizontale en kantelende actie).

Als je iedere knop ontgrendelt, dan kan jij de desbetreffende functie precies afstellen alvorens je het weer op zijn plaats vergrendelt.

Ze zijn daardoor dus langzamer in te stellen dan een balhoofd, maar ze zijn wel veel nauwkeuriger.

Gimbal Heads

Een cardanische of gimbal statiefkop is een must-have voor elke natuurfotograaf die een lange lens gebruikt. Telelenzen zijn namelijke zware jongens die niet zo gemakkelijk te verplaatsen zijn.

Als jij deze op een balhoofd monteert, dan zal je waarschijnlijk al snel merken dat het beweegt op een standaard balhoofd die slechts op één plaats is vergrendeld.

Gimbal tripod-heads stellen jou in staat om hun indrukwekkende techniek toe te passen om de lens optimaal via hun zwaartepunt in balans te brengen, waardoor jij jouw lens vrijelijk kan verplaatsen en het in elke gewenste positie te bewegen zonder de tandwielen aan te draaien.

Welk hoofd is het beste?

Er zijn overigens nog andere type tripod heads verkrijbaar. Welke is de beste? Dit hangt helemaal af van wat jij meestal met jouw camera doet.

Voor landschapsfotografen is een balhoofd of pan-tiltkop waarschijnlijk de beste keus. Maar als jij een natuurfotograaf bent die een flink lange lens gebruikt, dan is een gimbal head echt aan te bevelen.

Deze gimbal tripod heads zijn wel duurder in de aanschaf, maar voor velen is zo’n gimbalkop waarschijnlijk één van de beste aankopen die zij als fotograaf kunnen doen!

En jij dan? Bekijk zelf hier bij Camera-Mania welke statieven en statiefhoofd vanuit hun tripod heads collectie het beste bij jou past.

https://www.camera-mania.nl/tripods-monopods/tripod-heads/
https://www.camera-mania.nl/tripods-monopods/

De tips zijn afkomstig van naturettl.com