In het vorige blog bericht hadden we een aanvang gemaakt van enkele tips voor digitale fotografie. En of jij jezelf nu nog een beginner voelt of niet... Hieronder zijn nog een paar aanvullende tips die jou een echte foto kunstenaar laat voelen!

Vermijd cameratrilling. Cameratrillingen of onscherpe beelden is een resultaat dat iedere fotograaf kan kwellen en hier zijn enkele manieren om het te vermijden.

Allereerst moet je leren hoe je jouw camera op de juiste manier vasthoudt: gebruik beide handen, één om de camera body en één om de lens en houd de camera vervolgens dicht bij jouw lichaam voor ondersteuning.

Zorg er bij opnames vanuit de hand voor dat je een sluitertijd gebruikt die geschikt is voor de brandpuntsafstand van je lens. Als jouw sluitertijd te laag is, dan zal een ongewenste beweging van de camera ertoe leiden dat jouw gehele foto onscherp wordt.

De vuistregel om dit probleem te minimaliseren is om niet te fotograferen met een sluitertijd die langzamer is dan jouw brandpuntsafstand: 1 / Brandpuntsafstand (in mm) = minimale sluitertijd (in seconden)

Dus als jij bijvoorbeeld een 100mm lens gebruikt, dan moet je sluitertijd niet lager zijn dan 1/100 van een seconde. Gebruik anders waar mogelijk een tripod statief van Camera-Mania.nl

Creëer een gevoel van diepte. Bij het fotograferen van landschappen helpt het echt om een gevoel van diepte te creëren, dus met andere woorden de kijker het gevoel te geven dat ze er zijn.

Gebruik om dit te bereiken een groothoeklens voor een panoramisch beeld en een klein diafragma van f/16 of kleiner om de voorgrond en de achtergrond scherp te houden. Een object of persoon op de voorgrond plaatsen geeft een gevoel van schaal en benadrukt hoe groot de afstand is.

Gebruik indien mogelijk alsook een tripod statief, omdat een klein diafragma doorgaans een langere sluitertijd vereist.

Kies de juiste ISO. De ISO instelling bepaalt hoe gevoelig jouw camera is voor licht en eveneens hoe fijn de korrel van je afbeelding is.

De ISO waarde die jij uitkiest is afhankelijk van de situatie. Wanneer het donker is moet je de ISO verhogen tot een hoger getal, laten we zeggen tussen de 400 - 3200, omdat dit de camera gevoeliger voor licht maakt en vervolgens onscherpe opnames kan voorkomen.

Op zonnige dagen kan je voor 100 ISO of de automatische camera instelling kiezen, omdat je dan meer licht hebt om mee te werken.

Experimenteer met sluitertijd. Wees niet bang om met de sluitertijd te spelen om zo een aantal interessante effecten te creëren. Gebruik bij het maken van een opname in het donker een tripod statief en probeer te fotograferen met een sluitertijd die is ingesteld op 4 seconden. Je zal dan zien dat de beweging van het object tezamen met enkele lichtsporen wordt vastgelegd.

Experimenteer door overdag composities te fotograferen met bewegende objecten of achtergronden zoals golven op een strand, drukte van mensen die rondlopen, rijdende auto’s met verschillende sluitertijden voor interessante eindresultaten.

Wanneer je lange sluitertijden gebruikt om beweging te vervagen, dan is het van cruciaal belang dat de camera is gestabiliseerd om zo camerabewegingen te voorkomen. We raden zeker een betaalbaar tripod statief van Camera-Mania.nl aan als een goede assistent voor het maken van foto’s met lange sluitertijden.

Zo, hopelijk waren dit ook weer een aantal nuttige fotografietips voor jou. Camera-Mania denkt ondersteunend met jou mee!

https://www.camera-mania.nl/catalogsearch/result/?cat=0&q=tripod

Deze tips werden aangeleverd door exposureguide.com