Speelgoedfotografie is een heel unieke fotohobby, en hoewel de speelgoedwereld enorm is met alles wat er maar aangeboden wordt, is er een speciale collectie van specifiek speelgoed dat altijd behoorlijk populair blijft bij verzamelaars... en fotografen.

Tips voor actiefiguur fotografie 

Foto’s van speelgoed actiefiguren bieden veel kansen voor opnames met een beetje humor en unieke juxtaposities. Veel actiefiguren staan gemakkelijk op zichzelf, zijn flexibel of hebben een goede gewrichtsbeweging. 

Probeer ze eens in bijzondere of onverwachte posities in jouw huis te poseren. Toon speelgoedsoldaatjes die zich in een potplant verstoppen, zodat ze eruit zien als levensgrote soldaten in de ‘jungle’. Fotografeer slechteriken die door een kattenluik binnenkomen. Of laat jouw favoriete stripheld of actiefilmheld wat huishoudelijk werk doen met een penseel als bezem. Het zijn zo maar een paar ideetjes...

Fotografietips voor Lego 

In tegenstelling tot veel ander speelgoed, verwerkt Lego allerlei gezichtsuitdrukkingen in hun producten. De ‘kleding’ en accessoires van Lego minifiguren zijn tevens vanuit alle beeldhoeken fotogeniek. En omdat ze onderling uitwisselbaar zijn, heb je er maar een handvol van nodig om een breed scala aan karakters te kunnen verkrijgen. 

De gezichten van deze minifiguren zijn echter vrij klein, dus je moet behoorlijk dicht bij de ‘Lego mensen’ komen (of een lens hebben die vrij dichtbij komt). Tenzij jij van plan bent om je op een enkel figuurtje scherp te stellen, houd ze dan allemaal op dezelfde afstand van jouw lens om ervoor te zorgen dat ze allemaal even scherp zijn.

Tips voor fotograferen poppen 

De levensechte uitstraling van sommige poppen zorgt voor intrigerende foto’s. Hun gelaatstrekken, haar en kleding zijn gemakkelijk te relateren en roepen bij ons allerlei associaties op. 

Beoefen dezelfde belichtingstechnieken voor portretten en houdingen met poppen om jouw menselijke portretten te verbeteren. Zoek eventueel in kringloopwinkels naar oude poppen om te restylen. Toon wat extra flair door met wat verf, een schaar en kostuums te experimenteren.

Tips voor speelgoedauto fotografie 

Speelgoedauto’s zijn geweldige objecten om te fotograferen. Ze zijn stabiel, hebben mooie lijnen plus rondingen en hebben een eigen persoonlijkheid... zelfs zonder gezichtsuitdrukkingen. 

Als je ze ‘op de weg’ wilt zetten, gebruik dan een zeer glad betonnen oppervlak zodat de schaal niet al te onwerkelijk is. Stenen kunnen werken voor een grote speelgoedtruck of een 4×4 voertuig. Maar ze zullen al snel uit hun verband getrokken worden bij opnames van kleinere auto’s. Auto’s kunnen ook heel eenvoudig via Photoshop in een andere achtergrond geplaatst worden.

Tips voor Star Wars fotografie 

Dit onderwerp lijkt misschien behoorlijk specifiek, maar Star Wars speelgoed is gewoonweg een populair onderwerp in de fotografie. Sommige enthousiaste fans houden de scènes die ze in hun Star Wars speelgoedfoto’s nabootsen redelijk serieus en trouw aan de films. 

Maar er bestaan ook andere, meer humoristische visies op het Star Wars thema, met personages die activiteiten buiten hun eigen karakter doen. Denk bijvoorbeeld aan stormtroopers die een bubbelbad nemen. Het maakt in dit geval dus niet uit of je nou wel of niet één van deze films hebt gezien: je bedenkt gewoon jouw eigen unieke Star Wars verhaal! 

De uitdaging van speelgoedfotografie is om het speelgoed er ‘levensecht’ uit te laten zien. Om dat ‘plastic gevoel’ te elimineren en het een stuk menselijker te maken. Je wordt alleen beperkt door jouw verbeeldingskracht. Gelukkig helpt Camera-Mania jou met de juiste tools een handje mee om het er zo realistisch mogelijk uit te laten zien! 

tripods

shutter-release-cord

umbrellas