Een filter met een neutrale dichtheid (ND) is de beste vriend van een fotograaf voor landschaps- of buitenfotografie. Hiermee kan je namelijk simpel de belichting regelen, zodat je jouw diafragma kan verbreden bij fel licht of de sluitertijd kan verlagen om zo wazige bewegingen in objecten zoals water te maken.

Als het aankomt op het kiezen van een ND-filter heb je verschillende opties tot je beschikking, waaronder vaste ND-filters en variabele ND-filters. Maar moet jij nou kiezen voor een vast ND-filter of een variabel ND-filter?

Welnu, of jij nou kiest voor een vast ND-filter of een variabel ND-filter hangt af van welke het beste bij jou past èn van het type beelden dat je vastlegt. Beide bieden grote voordelen aan voor de fotograaf, dus is er niet echt een goed of fout antwoord. Er zijn echter bepaalde scenario’s waarin jij absoluut de voorkeur van het ene filtertype boven het andere zou willen geven.

Een ND-filter beperkt het binnendringen van licht in een cameralens op basis van verschillende lichtpunten. Een kleine f-stop, zoals f-stop 2, laat meer licht in jouw camera in vergelijking met een grote f-stop, zoals f-stop 10.

Een vast ND-filter dekt een enkele f-stop van de lichtblootstelling af, terwijl een variabel ND-filter een bereik van belichtingsblootstellingen bestrijkt, meestal tussen de 2 tot 8 f-stops, alhoewel dit kan variëren.

Door het voorelement van een variabel ND-filter te roteren kan je de gewenste hoeveelheid lichtbelichting selecteren en wijzigen, met slechts een enkel filter. Als jij de belichting met een vast ND-filter minder of meer wilt maken, moet je het filter echt fysiek verwijderen en vervangen door een ander type.

Variabele ND-filters bieden daarom veel gemak voor fotografen die met veranderende lichtomstandigheden werken, of wanneer jij snel opnamen wenst te maken als je aan het experimenteren bent.

Vaste type filters daarentegen hebben de voorkeur bij fotografen die de neiging hebben om bij hetzelfde niveau van blootstelling aan licht te blijven of opnames te maken in omstandigheden waarbij je wel even de tijd kan nemen om een goede opname te maken of filters te wisselen indien dat nodig is. Bovendien kan je ze stapelen, maar houd dan wel rekening met extra lichtafval.

Indien je niet (veel) rondreist, maar meer vanuit een studio werkt, dan heb je meestal wel de ruimte om verschillende vaste ND-filters in jouw camerakit te bewaren, dus heb je wellicht ook geen variabel filter type nodig die wat duurder is. Als je aan de andere kant veel op pad bent, dan lokt zo’n enkel variabel ND-filter waarschijnlijk wat meer.

Als je veel video’s maakt, dan is een variabel ND-filter handig om de sluitertijden lager en constant te houden, wat anders moeilijk kan worden bereikt in licht dat wel helder is maar voortdurend verandert.

Ook belangrijk: Of jij nu een variabel filter of een standaard type wilt gebruiken, schaf in ieder geval filters aan met een goede kwaliteit zoals die bij Camera-Mania!

https://www.camera-mania.nl/catalogsearch/result/?cat=0&q=ND+filter

Via mygobe.com