Fotografie is een kunstvorm waarmee je al snel de kans mee krijgt om behoorlijk creatief te zijn. Er zijn natuurlijk een heleboel verschillende manieren om hier kunstig mee te zijn, maar artistieke verlichting is al snel een heel interessante keus.

Voor de meeste opnamen zou je wellicht speedlights of flitsers gebruiken. Maar het kan zijn dat deze oplossing niet in elke situatie werkt. Daarom is continue verlichting via video licht van Camera-Mania een sublieme optie.

Video licht mag dan misschien niet perfect zijn, maar levert zeker een aantal voordelen ten opzichte van flitslicht. Lees hieronder waarom:

De kosten

Flitsers kunnen extreem kostbaar zijn. Er zijn uiteraard ook dure opties voor continue verlichting, maar over het algemeen zijn ze een stuk goedkoper dan een speedlight.

De meest voorkomende LED lampen zijn wellicht bedoeld om op de video camera te worden gebruikt, maar ze werken net zo goed voor fotografie.

Creativiteit

Er zijn situaties waarin een flitser niet echt goed werkt of moeilijk te gebruiken is. Continu licht kan in sommige situaties zelfs beter kan werken en tot creatievere foto’s leiden dan bij het gebruik van een speedlite.

Soms wanneer het behoorlijk donker is, kan je flitser gewoon te krachtig zijn en dan alles teveel verlichten. Dit is waar continu video licht echt heel goed werk verricht. De meeste van dit type LED lichten hebben een veel lager vermogen, waardoor het natuurlijke licht van de fotoscène er beter mee kan mengen of je zou er gewoon meer creatieve controle mee kunnen verkrijgen.

Een andere creatieve mogelijkheid is het creëren van een zogenaamde motion blur. Terwijl flitsers de neiging hebben het onderwerp te bevriezen, biedt video licht interessante effecten.

Gemakkelijk te gebruiken

Het gebruik van een flitser kan soms lastig zijn, maar over het algemeen is continu video licht een stuk gemakkelijker toe te passen. Bij continue verlichting hoef je niet echt veel in te stellen, zoals dit bij flitsers wel het geval is. Je zet hem gewoon aan en het werkt.

De mogelijkheid om (in de meeste gevallen) de kleurtemperatuur te veranderen is een additionele plus te noemen en is simpel uit te voeren. En er is als laatste nog iets geweldigs aan continu video licht: Je kan direct het resultaat zien wat je krijgt!

Conclusie

De Camera-Mania flitser of speedlite zal in de meeste gevallen de geprefereerde verlichtingshulpbron voor fotografie zijn, maar er zijn situaties waarin een continu video licht betere resultaten oplevert.

Geen enkel lichtsysteem is perfect, dus is het misschien goed om over beide te beschikken. Op die manier kan jij in iedere situatie het juiste hulpmiddel gebruiken en niet beperkt te worden door de mogelijkheden van een flitser.

Indien jij nog niet eerder met continu video licht bij fotografie gespeeld hebt, schaf dan eens een video licht bij Camera-Mania aan en probeer het zelf uit. Experimenteer ermee en oordeel zelf wat jij ervan vindt. Het kan namelijk zijn dat je zo’n foto tool echt hebt gemist!

video licht