De professionele manier om een ‘video-time-lapse’ te maken.

Er zijn heel veel verschillende eenvoudige manieren om een video-time-lapse te maken. Wij behandelen hier bij Camera-Mania vandaag wellicht de moeilijkste en meest tijdrovende manier...

Maar dit is wel de methode die de echte professionals momenteel gebruiken om de allerbeste resultaten te verkrijgen!

Er volgt hieronder een samenvatting van alle stappen:

De camera

Het een stuk eenvoudiger is om met een videocamera time-laps video’s vast te leggen of met allerlei geautomatiseerde functies in een digitale fotocamera...

Maar wil jij absoluut de hoogst mogelijke beeldkwaliteit verkrijgen, dan zou je onbewerkte RAW foto’s moeten gebruiken om deze later via een computer te bewerken.

Want zelfs de allerduurste of professioneelste videocamera ter wereld is niet in staat om een enkel frame met dezelfde hoeveelheid detail en dynamisch bereik vast te leggen, als de gemiddelde fotocamera die met RAW opnames fotografeert.

De lens

Idealerwijs zou het gebruik van een lens met een mechanische diafragma ring de allerbeste keus zijn, aangezien de huidige lenzen met een digitale diafragma instellingen veelal ‘flikkeren’ tijdens het fotograferen.

Voor de time-lapses die overdag gecreëerd worden is een scherptediepte tot f/8 veelal de norm, maar  wanneer er minder licht aanwezig is, kan een snelle lens van tenminste f/2.8 of sneller nodig zijn.

ND filter

Als jij overdag allerlei stilstaande onderwerpen fotografeert, dan doet jouw sluitertijd er niet zo heel veel toe. Maar bij de meeste tijdsintervallen welke overdag van bewegende onderwerpen vervaardigd worden, zien deze er het beste uit met een belichtingstijd van ongeveer 2 seconden.

Om dit te kunnen bereiken, hebt je al gauw een neutral density of ND filter aan de voorkant van jouw lens nodig om dit met het natuurlijk licht te kunnen bereiken.

Camerabeweging

Je kunt verbluffende resultaten behalen met een stilstaande camera door maneel beweging toe te voegen door te gaan pannen en in te zoomen op jouw onderwerp. Maar de meeste professionals verplaatsen de camera terwijl ze de time-lapse vastleggen.

Deze camerabeweging zorgt voor een parallax die niet anders kan worden nagebootst en verhoogt de kwaliteit van een videoproductie.

Wanneer jij dus time-lapse fotografeert via een bewegende camera op een camera slider, zorg er dan voor dat deze zogenaamde motion control die foto’s niet nadelig beïnvloedt. Dit is absoluut van belang in het donker voor wanneer de sluitertijden een stuk langer zijn.

De nabewerking

Nadat jij honderden of duizenden onbewerkte RAW bestanden hebt opgenomen, moet jij ze bewerken met Adobe Lightroom of zo en de gebruikte belichting overeenstemmend maken, alvorens ze te exporteren in een programma als LRTimelapse.

Je zou als jij dat wenst ook speciale digitale effecten aan jouw foto’s kunnen toevoegen met software zoals Alien Skin Exposure X4 software of DxO’s Nik Collection.

Hopenlijk biedt deze mini-handleiding, plus de bijbehorende accessoires, van Camera-Mania jou nieuwe inspiratie om zelf alsook top time-lapses samen te stellen! We wensen jou veel succes toe!

PS. Bekijk via deze link de bijbehorende video voor een uiterst gedetailleerde stap-voor-stap handleiding: https://www.youtube.com/watch?v=wMw8sI_pdHQ

camera slider

neutral

Dit artikel kwam tot stand via fstoppers