Voedselfotografie is misschien wel één van de meest uitdagende type fotografie die er bestaat. Nèt als bij het schilderen begin je namelijk met een leeg canvas en bouw je het vervolgens op. Laag op laag construeer jij de foto tot je de perfecte balans tussen realiteit en kunst hebt bereikt.

Alles op de foto is zodoende een beslissing. Ieder element wordt perfect geplaatst door de fotograaf.

Beginnen kan frustrerend zijn. Jij bent namelijk de chef, stylist en de fotograaf. Als je technisch al veel vaardigheden hebt bereikt met jouw camera, wat is dan de volgende stap? Met andere woorden, hoe verbeter je jouw food fotografie kunsten? Welnu, jij werkt voornamelijk aan het perfectioneren van het beeldverhaal. Hier zijn enkele handige tips:

Kies je camerahoek. Er zijn eigenlijk maar een aantal camerahoeken in food fotografie die je steeds weer terug ziet, maar het is een bewuste keuze welke jij uitkiest. Waar je de camera plaatst heeft alsook invloed op het soort verhaal dat jij probeert te vertellen.

Omring jouw ‘held’. Probeer bij het frontaal fotograferen van voedsel een geweldige voorgrond plus achtergrond te houden om mee te spelen. Gebruik deze lege velden om een beter beeldverhaal te vertellen. Omring je hoofdgerecht met ingrediënten en rekwisieten welke betrekking hebben op het eten. Ingrediënten, sauzen, oliën en kookgerei kunnen aangeven hoe het gerecht is vervaardigd.

Blikken, potten, kruiden, glazen, stoffen en linnengoed kunnen meevertellen over de oorsprong van het gerecht of het seizoen waarin het wordt geserveerd. Het plaatsen van enkele hiervan op de voor- en achtergrond zal jouw verhaal zeker verheffen en het diepte geven.

Natuurlijk licht kan veelal het beste aangepast worden. Goede verlichting is een absolute noodzaak, dus als je tools aanschaft om jou te helpen dit optimaal te beheersen, dan zal dit jouw voedselfotografie zeker naar een hoger niveau tillen.

Het plaatsen van een diffuser tussen het venster en jouw tafel staat bovenaan de lijst. Wanneer jij met direct zonlicht werkt, dan zal een diffuser de kwaliteit van het licht aanzienlijk verbeteren.

Werken met lijnen en laagjes. Met al deze rekwisieten en ingrediënten in het frame, hoe kan jij ooit jouw publiek goed naar je onderwerp kunnen laten kijken? Juist, maak gebruik van vertrouwde technieken bij het componeren met lijnen en laagjes.

Dit is een compositietechniek welke door veel fotografen gebruikt wordt om de ogen van hun publiek naar het hoofdonderwerp te leiden. Jij kan allerlei verschillende rekwisieten gebruiken om dit lijnenspel mogelijk te maken.

En omdat het van bovenaf fotograferen altijd meer grafisch interessante afbeeldingen oplevert, zijn er ook alhier volop mogelijkheden daarin enkele geweldige beeldlijnen te creëren.

Denk om het kleurspel. Het is magnifiek om rekwisieten te hebben die kleurrijk zijn, maar als je niet goed oppast kan zo’n kleurrijke prop gemakkelijk alle aandacht wegtrekken van het geplaatste voedel.

Dus wanneer je items in jouw voedselfoto’s plaatst, probeer dan neutrale tonen te selecteren waardoor het eten er tussenuit springt. Het selecteren van een neutrale achtergrond versterkt eveneens jouw onderwerp.

Heb jij een diepe liefde voor het fotograferen van alles dat met voedsel te maken heeft? Camera-Mania heeft in dat geval de juiste tools om jou hier een stuk beter in te laten slagen. Bovenstaande tips zijn natuurlijk erg handig. Noem het maar Camera-Mania’s tips als kers op de taart!

https://www.camera-mania.nl/catalogsearch/result/?cat=0&q=macro

https://www.camera-mania.nl/catalogsearch/result/?cat=0&q=diffuser

Bevat handige digital-photography-school.com voedselfoto tips.