De meeste mensen hebben tegenwoordig wel de toegang tot een digitale camera, hetzij als onderdeel van hun smartphone, hetzij als zelfstandig apparaat zoals een actie sports camera. Deze ‘nieuwe’ technologie heeft ons camera’s opgeleverd die over het algemeen gemakkelijker te gebruiken, betaalbaarder en veelzijdiger zijn dan die van de traditionele filmfotografie. 

In dit artikel worden de voordelen van digitale camera’s in vergelijking met hun filmcamera voorgangers besproken.

Een onmiddellijke resultaat 

De pure directheid van de digitale fotografie is onmogelijk met film te verslaan. In de meeste gevallen richt je eenvoudig jouw camera, klik je en heb jij direct al jouw foto. Dus niet meer wachten tot de filmrol vol is en er zijn geen tijdrovende bewerkingen.

Een fotorolletje is duur om te kopen en te verwerken 

Filmfotografie kan een dure aangelegenheid zijn, aangezien je constant nieuwe filmrollen moet kopen en moet betalen voor het verwerken van jouw foto’s. Digitale fotografie brengt geen van deze kosten met zich mee (behalve wellicht de aanschaf van jouw digitale apparaat plus misschien de prijs van inkt en fotopapier voor het geval dat je thuis wat foto’s wilt afdrukken).

Een enorme opslagruimte voor foto’s 

In plaats van door filmrolletjes beperkt te worden, bieden digitale apparaten enorme opslagmogelijkheden. Geheugenkaarten kunnen duizenden afbeeldingen bevatten en kunnen ook snel verwisseld worden, mocht jij nog wat meer ruimte nodig hebben. Je kunt in principe zoveel foto’s maken als je wenst en geen beelden meer missen omdat je filmrol voor 36 foto’s op was...

Extra functies 

De extra functies zoals bewegingsdetectie, gezichtsdetectie en nachtzicht, helpen de cameraman om nog betere foto’s te maken. Uitdagende omstandigheden betekenen zo niet langer slechte foto’s, aangezien de camera dit zowel handmatig als automatisch kan compenseren. Nachtfoto’s bijvoorbeeld kunnen met een Camera-Mania tripod soms met bijna dezelfde kwaliteit als overdag worden gemaakt.

Videocamera 

In tegenstelling tot de traditionele filmcamera’s, die enkel stilstaande beelden kunnen vastleggen, kunnen digitale camera’s ook bewegende beelden opslaan. Door als een videocamera te functioneren wordt de veelzijdigheid van deze apparaten aanzienlijk vergroot, niet alleen voor het vastleggen van media, maar alsook voor de live streaming van video via het internet.

Beelden zijn gemakkelijk te delen 

Media die in een digitaal formaat zijn vastgelegd, zijn veel gemakkelijker met anderen te delen. Foto’s kunnen per sms of e-mail verzonden worden. Media kan tevens naar het internet geüpload worden en via social media gedeeld worden. Er kunnen eenvoudig meerdere kopieën van foto’s gemaakt worden en met anderen via opslagapparaten zoals geheugensticks, kaarten of draagbare harde schijven gedeeld worden.

Kleiner en lichter 

Digitale camera’s zijn over het algemeen een stuk lichter en compacter dan filmcamera’s, waardoor ze veel draagbaarder zijn. Kleinere camera’s hebben ook praktische toepassingen, ze kunnen bijvoorbeeld in auto’s ingebouwd worden om bij achteruitrijmanoeuvres te assisteren of als dashcam te dienen.

Gemakkelijk te bewerken 

Traditionele foto’s konden maar één keer beperkt aangepast worden en dat is in de fase van filmverwerking. Digitale foto’s zijn in elk stadium gemakkelijk te bewerken en er zijn (vooral in de post-productie) gigantisch veel bewerkingsmogelijkheden, waarvan er vele radicaal zijn. Sommige basisbewerkingen, zoals het verbeteren van contrast, belichting en verwijderen van rode ogen, kunnen al vaak in de digitale camera zelf gedaan worden. 

Kortom, het is wel heel fijn dat we tegenwoordig met zo’n zeer compacte en digitale camera op pad kunnen gaan. Plus dat Camera-Mania ons met hun fijne accessoires nog meer mogelijkheden verstrekt om dit camera gebruik nog aangenamer te maken. 

https://www.camera-mania.nl/ 

Bron: turbofuture