Wanneer je voor het eerst met (actiecamera) fotografie begint, is het wellicht moeilijk om de voordelen van een groothoek lens te zien.

Fotograferen of filmen met een grote hoek vergt soms enige gewenning en vereist een andere techniek dan ‘normale’ brandpuntsafstanden gebruiken.

Maar als je nog wat extra bevestiging zoekt dat groothoekfotografie met bijvoorbeeld een action cam echt iets voor jou is, dan kan je hieronder vier praktische voordelen van een groothoek lens lezen:

Meer scherptediepte

Je kan je ervan bewust zijn dat er een flinke groep van fotografen zijn voor wie ondiepe scherptediepte alles is. Dit is echter een esthetiek die meer zichtbaar wordt bij langere brandpuntsafstanden.

Groothoek lenzen vertonen daarentegen meer scherptediepte bij een bepaalde lensopening dan telelenzen.

En wie vindt deze functie het nuttigst? Landschapsfotografen, straatfotografen en ‘environmental’ portretfotografen om er maar een paar te noemen. Iedere keer dat jij bezig bent met alles in beeld te kunnen verkrijgen, van voorgrond tot achtergrond, dan zal een groothoek lens een uitstekende service bieden!

Details op voorgrond aan landschapsfoto’s toevoegen

Eén van de voordelen van het gebruik van een grote brandpuntsafstand voor landschapswerk is de mogelijkheid om de voorgrond erin op te nemen.

Vanzelfsprekend is het onderwerp het belangrijkste element van een landschapsfoto, maar met inbegrip van de voorgrond kan de algehele impact van een foto of film aanzienlijk verbeterd worden.

Ruimere context voor portretten

Als je geïnteresseerd bent in het vertellen van een verhaal via portretten, dan is het toevoegen van de omgeving van het onderwerp één van de meest effectieve manieren om dit te bereiken.

Natuurlijk, een traditioneel portret dat met een ‘langere’ lens is vastgelegd, kan veel over een onderwerp zeggen, maar een bepaalde visuele context kan meer diepte aan hun verhaal toevoegen.

Met een groothoek kan jij een onderwerp vastleggen in relatie tot de omgeving die het meest indicatief is voor het verhaal dat je wenst over te brengen.

De fun factor

Terwijl jij leert om een groothoek lens te gebruiken, dan zal jij al snel ontdekken dat er een aanzienlijke mate van perspectiefvervorming is bij het gebruik van zo’n soort lens.

Des te breder de hoek, des te meer vervorming jij kan verwachten. Er zijn gelukkig stappen die jij kan nemen om dit soort problemen te verkleinen:

  • Houd rechte lijnen weg van de randen van het kader
  • Probeer de camera recht te houden langs de horizontale en verticale as bij het fotograferen van gebouwen
  • Fotografeer mensen op een veilige afstand om hun handen, voeten of neuzen niet te laten overdrijven.

Conclusie

De bovengenoemde voordelen zijn voor velen de meest pragmatische redenen om een groothoeklens te gebruiken.

Wil jij ook filmen of fotograferen met een brede beeldhoek en een diepe scherptediepte? Dat kan eenvoudig via Camera-Mania!

https://www.camera-mania.nl/catalogsearch/result/?cat=0&q=groothoek

Via lightstalking.com