Water is voor veel fotografen een favoriet onderwerp. Het is altijd uniek, onvoorspelbaar en biedt duizenden creatieve vormen en texturen aan welke er gegarandeerd iedere keer weer anders op de foto uitzien.

Hier zijn een paar tips van Camera-Mania hoe ook jij op jouw volgende camera avontuur deze vloeibare vriend kan vastleggen.

Waterfotografie looks

De meest gewilde look voor water op foto’s is waarschijnlijk dat fluweelzachte, zwierige uiterlijk dat een waterval glad en zacht doet lijken, of via golfschuim interessante patronen op het strandzand maakt.

Of denk aan een ‘crashgolf’ die tijdens een storm aan de kust die in de tijd bevroren lijkt te zijn tegen een rots of vuurtoren. Deze looks maken allemaal gebruik van hetzelfde basiselement, namelijk een specifieke controle over de gebruikte sluitertijd.

Waterfotografie tools

Je hebt niet zoveel speciale tools nodig om geweldige foto’s van water te verkrijgen. Cruciaal voor de creatie van het fluwelen water effect is een statief of tripod, omdat het anders wel heel moeilijk zal zijn om alles stabiel en scherp te houden gedurende een blootstelling van twee seconden.

Als je in de buurt van watergolven of met name watervallen bent, dan wil je wellicht wat zachte doekjes meenemen om watervlekken van jouw lens en camera te houden. Neem bijvoorbeeld een aantal microvezeldoekjes mee.

Wanneer jij in direct zonlicht fotografeert, moet je mogelijkerwijs een variabel ND filter gebruiken. Deze filters verminderen in feite de hoeveelheid licht die in de lens binnenkomt.

Dat helpt mee om jouw sluitertijd langzaam genoeg te krijgen om het water er fluweelachtig uit te laten zien, plus de opname tevens niet overbelicht te maken.

Camera instellingen

Oké, dus hoe verkrijg je die zachte suikerspin effect voor een waterval, watergolf of stroom van een rivier? Afhankelijk van hoe snel het water beweegt en hoe ver jij van de actie af bent, is het sluitertijd bereik meestal tussen een halve seconde tot maximaal vier seconden, met de de best mogelijke opnametijd van meestal zo rond de twee seconden.

Als je reeds een aantal foto’s hebt genomen, experimenteer dan met wat langere en kortere sluitertijden om te zien of die beter voor de dag komen. Kijk alsook naar de achtergrond voor als dit niet water is, of deze wel of niet onscherp of wazig is.

Welnu, ben jij er al klaar voor om ook te experimenteren met waterfotografie. Ga dan er nu op uit met jouw camera en je Camera-Mania variabel ND filter en tripod. Veel succes met jouw fluwelen wateravonturen!

tripods

variabel nd filter

Via picmonkey