Iedere fotograaf zou, volgens ons van Camera-Mania, ooit eens in zijn creatieve fotografische bestaan aan zwart-wit landschapsfotografie moeten doen. Dit geldt voor zowel een absolute beginner als voor een professionele moderne foto kunstenaar.

Lees hieronder in dit Camera-Mania artikel hoe ook jij kan leren heel inspirerende zwart-wit landschapsfoto’s te maken.

De wereld in zwart en wit zien

Kleur toont ons een wereldse locatie zoals die is. Zwart-wit landschapsfotografie biedt echter een veel puurdere en tijdloze aanblik. Daardoor is het dan ook een flink spannende vorm van fotografie.

Maar als jij niet kan vertrouwen op die kleuren die jouw foto speciaal kan maken, wat gebruikt je dan?

Contrast

De beste zwart-wit landschapsfoto’s beschikken over een groot bereik aan grijswaarden. Van bijna puur wit tot diep zwart en alles wat daar tussenin zit.

Dat contrast in jouw opname kan bij een juiste toepassing behoorlijk opvallende resultaten opleveren.

Maar we zijn nou eenmaal gewend om het volledige spectrum van kleuren te zien. Dus kost het een beetje moeite om onze hersenen dusdanig te trainen om het na te laten denken over een fotoscène enkel op basis van hoogtepunten en schaduwen.

Dat betekent echter niet dat we de kleuren die we voor ons zien volledig negeren. Met een beetje ervaring zal jij al snel inzien hoe een afbeelding zich vertaalt in zwart-wit. Hoe de tint van bepaalde elementen, zoals het groene gras, verschillende contrasten ‘inkleurt’ in een zwart-wit landschapsopname.

Textuur

De wereld om ons heen is vol aan textuur, zowel in de natuurlijke als de door de mens gemaakte elementen ervan. Bij zwart-wit landschapsfotografie kunnen we deze verschillen in textuur prima gebruiken.

Bijvoorbeeld het verschil tussen een steile rotswand en een spiegelgladde zee. Dit helpt mee om een buitengewoon contrast te creëren.

Plus sterke zijverlichting of zelfs achtergrondverlichting kan die textuur van een object nog verder benadrukken.

Compositie

Of jij nu in kleur of in zwart-wit fotografeert, al die standaard compositieregels blijven hierbij nog steeds van toepassing.

Denk hierbij aan vooraanstaande lijnen, patronen, natuurlijke omlijning, de plaatsing van de horizon en de variatie van jouw gezichtspunt. Dit zijn allemaal dingen om in gedachten te houden bij het kadreren van je foto.

Maar bij het fotograferen in zwart-wit zijn er ook nog andere belangrijke dingen waar je op moet letten. Zo zou jij moeten nadenken over hoe de tonen van de scène die jij voor je ziet eruit zal zien in het uiteindelijke beeld.

Iedere kleur wordt namelijk weergegeven in een andere tint. En een aangenaam evenwicht vinden tussen al deze elementen zorgt voor daarbij een succesvoller resultaat.

En wees ook niet bang om te experimenteren met het zogenaamde portretformaat. Laat het landschap voor jou maar dicteren wat er naar jouw persoonlijke idee het beste uitziet.

Filters gebruiken

Bij zwart-wit fotografie zal jij al snel filters moeten gebruiken. Hiermee verkrijg je namelijk het beste toonbereik en dan vooral als het onderwerp een bijzonder hoog contrast heeft.

Naar zwart en wit converteren

Veel digitale spiegelreflex en mirrorless camera’s hebben een monochrome stand, opdat jij direct al in zwart-wit kan fotograferen met deze camera.

Dit kan een bijzonder handig hulpmiddel zijn wanneer jij vooraf een scène visualiseert. Maar misschien is het beter zoveel mogelijk in het zogenaamde ‘RAW’ formaat te fotograferen.

Dan kan jij vervolgens dat bestand in post-productie naar zwart-wit converteren. Het hebben van een RAW-kleurenbeeld geeft jou namelijk veel meer opties om jouw foto te perfectioneren.

Wil jij ook perfecte monochrome (landschap) foto’s creëren? Camera-Mania assisteert èn denkt professioneel zwart-wit mee!

filter

https://www.camera-mania.nl/