Veel weg-avonturiers nemen elk jaar allerlei roadtrips om verschillende interessante plaatsen te verkennen.

Er is dan ook zeker iets opwindends aan het verkennen en zien van niet enkel toeristische bestemmingen, maar zeker al die plekken die ertussenin zitten.

Helaas is het fotograferen door het raam van een rijdende auto één van de meest uitdagende type foto’s om te maken, maar met een paar snelle tips en een CPL filter van Camera-Mania kan ook jij ervoor zorgen dat jouw road foto’s er geweldig uitzien!

Rijd en klik niet tegelijk!

Je weet dat je niet mag sms’en en rijden, maar foto’s nemen en rijden is eveneens een ‘no-no’!

Ten eerste is het een grote afleiding die je ogen absoluut van de weg af houdt èn die foto’s die je zo neemt komen er meestal niet eens goed uit.

Dus als er iets geweldigs is waar je gewoon een foto van zou willen hebben, vraag dan even een mede-passagier om jou uit de brand te helpen. Want wanneer jij dat niet doet, dan moet de politie het misschien wel voor je doen...

Houd je autoramen schoon

Zelfs wanneer jouw camera de juiste instellingen heeft, kan een vieze vlek op jouw raam de mooiste foto van je leven verpesten. Stel je eens de perfecte zonsondergang voor met een grote witte klodder van een vogel uitwerpsel in het midden van jouw onderwerp...

En alhoewel je autoramen altijd schoon houden echt in je eigen voordeel is, is het vaak onmogelijk om ze zonder enige hulp vlekkeloos te houden. Daarom is het belangrijk dat jij jouw ruitenwisservloeistofreservoir altijd vol houdt.

Zet de camera in de ‘sportstand’

Dit is de gemakkelijkste en snelste oplossing om foto’s genomen vanuit een auto er fantastisch uit te laten zien. Bij het fotograferen vanuit het autoraam beweegt het onderwerp namelijk meestal behoorlijk snel ten opzichte van de camera die je gebruikt.

Wanneer jij je camera met z’n CPL filter in de sportstand zet, kan deze sneller een foto maken en zo mogelijke bewegingsonscherpte verminderen. Bewegingsonscherpte komt vooral voor als je foto’s maakt van iets dat snel beweegt in een tegenovergestelde richting van jou in de auto.

Volgen en stabiliseren

Vergeet niet om jouw onderwerp goed te volgens, net zoals jij dat buiten een auto zou doen. Dit helpt zeker mee bewegingsonscherpte en vervorming te verminderen en zorgt er eveneens voor dat die sportstand nog beter functioneert.

Dit alles kan je beter even flink oefenen: Probeer maar eens tijdens je trip een foto van een verkeersbord te maken terwijl de auto rijdt.

Vergeet daarbij ook niet dat jij zelf ook in een bewegend object bevindt die mogelijkerwijs op en neer stuitert... Dus vergeet dat niet terwijl je probeert een foto te maken, omdat deze turbulentie alsook tot onscherpte kan leiden...

Stel je scherp op het onderwerp buiten!

Soms stelt jouw camera zich daadwerkelijk scherp op het autoglas of objecten binnenin het voertuig in plaats van op het onderwerp buiten. Dat wilt jij uiteraard niet!

Dit kan met name het geval zijn als je over een vuil voorruit beschikt, maar je kan dit eenvoudig aanpassen door de camera met het CPL filter recht op het glas te zetten of het focuspunt mogelijkerwijs handmatig in te stellen door op het scherm achterop je camera tikken...

Buiten het raampje

Wees niet bang om jouw arm uit het raam te steken (als het veilig is!). Je hand uit het raam hangen of door het zonnedak opnemen kan zorgen voor interessante beeldhoeken zonder dat er een weerspiegeling van het raam opvangen wordt.

Wees dus niet bang om te experimenteren, maar doe dit alleen als het veilig is! Jij kan dit dan ook alleen doen wanneer de auto niet snel rijdt, omdat je anders gemakkelijk je camera kan verliezen of nog erger: mogelijk letsel oplopen als een snel bewegend voorwerp jouw hand raakt...

Het is oké om te stoppen

Er is als laatste echt niets mis met je raampje naar beneden doen op een parkeerplaats of elders op een plaats die toegestaan is, opdat jij zo iets prachtigs kan vastleggen of een interessant object aan de kant van de weg beter kan observeren.

Camera-Mania wenst jou heel veel camera plezier op je CPL roadtrip!

CPL

Via mantripping