Camera-Mania monopods zijn een geweldig alternatief voor een fotostatief voor sport, dieren in het wild, straatfotografie en meer. Leer in dit blogbericht hoe jij jouw monopod voor een maximale stabiliteit vasthoudt. 

Stabiliteit is erg belangrijk bij fotografie. Het is essentieel om onscherpe foto’s te voorkomen, vooral bij het maken van opnamen bij weinig licht. Hoewel statieven uitstekend werk leveren, zijn ze niet voor alle situaties geschikt. 

Wanneer dit het geval is, dan is een monopod veelal een perfect alternatief. Ze bieden een vergelijkbare stabiliteit als een statief, maar zijn veel sneller en praktischer in gebruik.

Je camera bevestigen 

Er zijn twee manieren om jouw camera op een monopod te bevestigen. De eerste is om de schroefdraad van de monopod rechtstreeks in de camerabehuizing te schroeven. Dit is prima als je een vrij kleine, lichte lens gebruikt. Als jij echter opnamen met een lange, zware telelens maakt, dan kun je beter een bevestigingsring voor een statief gebruiken.

De monopod vasthouden 

Gebruik jouw linkerhand om de bovenkant van de monopod-as vast te pakken, net onder het punt waar deze aan jouw camera is bevestigd. Plaats zoals gewoonlijk je rechterhand op jouw camera, zodat je een gemakkelijke toegang hebt tot de ontspanknop en instellingen. 

Gebruik bij het maken van een foto je linkerhand om voorzichtig langs de paal van de monopod te drukken. Dit helpt mee om het in de grond te verankeren, waardoor de stabiliteit verbeterd wordt en cameratrillingen verminderd worden. 

Stop je ellebogen in je lichaam. Dit vermindert de hoeveelheid zijwaartse bewegingen, waardoor jij over het algemeen een stevigere opnamepositie krijgt.

Positionering van de monopod haar poot 

Er bestaan een aantal verschillende manieren om de stang of poot van de monopod te positioneren. Welke je uitkiest, hangt van jouw persoonlijke voorkeur af. Deze onderstaande methoden zijn voor rechtshandige mensen beschreven, draai de richting dus gewoon om als je linkshandig bent.

Het menselijke statief 

Ga op een comfortabele, stabiele breedte staan ​​(meestal ongeveer 60 cm), naar je onderwerp gericht. Schuif de monopod uit zodat jouw camera zich enkele centimeters boven je hoofdhoogte bevindt en plaats het uiteinde van de paal ongeveer 1 meter voor je lichaam, zo halverwege tussen jouw linker- en rechtervoet. 

Leun de monopod naar jouw lichaam totdat de zoeker van jouw camera zich op ooghoogte bevindt. Gecombineerd vormen de monopod en jouw 2 benen een statief, effectief om beweging in alle richtingen te voorkomen. Deze positie werkt goed op een zachte ondergrond zoals gras.

De boogschutter 

Kijk naar jouw onderwerp en beweeg je linkervoet een voet of 2 naar voren. Draai jouw rechtervoet iets naar buiten totdat jij jezelf in een comfortabele maar stevige houding bevindt. 

Plaats het uiteinde van de monopod in de wreef van je rechtervoet, zodat de schacht jouw schoen raakt en het uiteinde niet beweegt. Duw je camera voorzichtig naar voren totdat de monopod stang stevig tegen de binnenkant van jouw linkerdij rust. Je moet hierbij wellicht een beetje achterover leunen of jouw voeten dichter bij elkaar brengen. 

Deze techniek werkt vooral goed op een harde, gladde ondergrond, waar het soms moeilijk kan zijn om het uiteinde van de monopod stil te houden.

Door de benen 

Kijk opnieuw naar jouw onderwerp met je voeten ongeveer 60 cm uit elkaar. Schuif de basis van de monopod tussen je benen en plaats het uiteinde ongeveer 10 tot 25cm achter je linkerhiel. 

Duw tijdens het fotograferen de monopod naar links zodat deze stevig op jouw linkerbinnenbeen rust. 

Deze techniek werkt prima op een zachte en harde ondergrond, maar kan een beetje ongemakkelijk aanvoelen en het balanceren van je lichaam moeilijker maken. 

Camera-Mania monopods zijn extreem veelzijdig en vormen een goede aanvulling op de uitrusting van elke fotograaf!

https://www.camera-mania.nl/tripods-monopods/monopods

Bron: photographymad