De sluitertijd is een geweldig hulpmiddel om de belichting in jouw camera te perfectioneren, vervaging onder controle te houden en interessante effecten te creëren. Ontdek via Camera-Mania wat het is en hoe ook jij het kunt gebruiken! 

Sluitertijd is 1 van de 3 elementen (tezamen met diafragma en ISO snelheid) die de belichting van een foto bepalen. Het bepaalt ook hoe scherp jouw foto’s zijn en laat je tal van interessante creatieve effecten in jouw opnamen introduceren.

Wat is sluitertijd? 

In je camera zit direct voor de sensor een klein klepje dat de sluiter wordt genoemd. Wanneer je een opname maakt, gaat deze open en dicht om licht de sensor te laten bereiken, waardoor je foto ontstaat. De sluitertijd beschrijft hoe snel of langzaam de sluiter opent en weer sluit. 

Een snelle sluitertijd betekent dat de sluiter maar kort open staat; een lange sluitertijd betekent dat de sluiter langer open staat.

Hoe wordt de sluitertijd gemeten? 

Sluitertijden worden gemeten in seconden, of fracties van een seconde. Een sluitertijd van 1/100 betekent bijvoorbeeld 1/100ste van een seconde of 0,01 seconde. Dit wordt ook wel de ‘belichtingstijd’ genoemd, omdat het de tijd is dat de sensor wordt blootgesteld aan licht.

De beste sluitertijd kiezen 

In de automatische modus probeert jouw camera de beste sluitertijd te raden om je scène vast te leggen. Helaas gaat dit niet altijd goed en kan jouw foto zo slecht belicht of wazig worden. Een betere optie is om dan naar de handmatige modus over te schakelen en zelf de sluitertijd te regelen. Houd hierbij rekening met het volgende: 

Camerabeweging - dit treedt op wanneer jij jouw camera in de hand houdt. Het maakt niet uit hoe stabiel je denkt dat je bent, je kunt nooit volkomen stil blijven staan, en deze lichte beweging verschijnt in je foto’s als een wazigheid of gebrek aan scherpte. Gebruik heel handig één van de Camera-Mania’s tripods om dit probleem vlot op te lossen. 

Je kunt jouw cameratrilling (soms ook) voorkomen door een kortere sluitertijd te gebruiken. 

Bewegingsonscherpte - dit is iets dat optreedt op wanneer je een bewegend onderwerp fotografeert, laten we zeggen een rijdende auto. Als jij een lange sluitertijd gebruikt, dan beweegt de auto over het frame terwijl de sluiter open is, waardoor deze als een wazige streep in het uiteindelijke beeld verschijnt. 

Gebruik een korte sluitertijd om deze bewegingsonscherpte te elimineren, of gebruik het als een creatieve mogelijkheid om beweging en snelheid over te brengen. 

Blootstelling - Je moet er ook voor zorgen dat jouw scène correct belicht wordt. Een langzamere sluitertijd laat meer licht binnen, terwijl een snellere sluitertijd minder binnenlaat. Je moet dus een sluitertijd kiezen die precies de juiste hoeveelheid licht binnenlaat, om een ​​foto te verstrekken die niet overbelicht of onderbelicht is, en die zo een goed detailniveau in de belangrijkste gebieden heeft. 

Onthoud echter dat de belichting niet alleen om de sluitertijd gaat, maar ook afhankelijk is van je diafragma en ISO snelheid. 

Een goede techniek hierbij is om een ​​sluitertijd te kiezen die de gewenste hoeveelheid vervaging/bokeh geeft (indien aanwezig), en vervolgens jouw diafragma en ISO hierop aan te passen om zo een ​​goede algehele belichting te verkrijgen.

Interessante creatieve effecten 

Door zeer korte of zeer lange sluitertijden te gebruiken, kun je enkele interessante creatieve effecten in jouw opnamen introduceren. De beste manier om meer te weten te komen over de sluitertijd, is door jouw camera in de handmatige modus of de sluiterprioriteitsmodus te zetten en er eventueel met één van de Camera-Mania tripods mee te spelen. 

https://www.camera-mania.nl/tripods-monopods/tripods 

Bron: photographymad