De volgende Camera-Mania tips helpen je om opnames te maken die er visueel aantrekkelijker uitzien, de aandacht van de kijker vasthouden plus gewoon beter opvallen tussen alle snelle ‘momentopnamen’, waarvan velen van ons fotografen zich maar al te vaak schuldig maken bij het vastleggen ervan...

Vul het frame / bijsnijden 

Als jouw opname de impact dreigt te verliezen vanwege een te drukke achtergrond of omgeving, snijd dan strak rond je belangrijkste focuspunt, waarbij je de achtergrond verwijdert, zodat alle aandacht op je hoofdonderwerp valt. 

Dit werkt vooral goed bij portretten wanneer jij iets intiemers en geconcentreerder probeert vast te leggen of wanneer je op een drukke locatie fotografeert waar de omgeving alleen maar voor afleiding zou zorgen.

Snijd geen ledematen af 

Houd de randen van jouw fotolijst in de gaten om er zeker van te zijn dat er van de persoon/het dier dat jij fotografeert, er geen lichaamsdelen door zijn ‘afgehakt’. Het ‘afsnijden’ van de staart van jouw kat, de oren van je hond of zelfs een deel van het hoofd van jouw model, zal niet alleen je cameraopname bederven, maar het onbedoeld hakken van ledematen kan ook de aandacht wegtrekken van datgene waar de kijker echt naar zou moeten kijken.

Begrijp de regel van derden 

De meest elementaire van alle fotografieregels, de regel van derden, heeft alles te maken met het verdelen van je opname in negen gelijke delen door een reeks verticale en horizontale lijnen. Met het denkbeeldige frame op zijn plaats, plaats je de belangrijkste elementen in je opname op een van de lijnen of waar de lijnen samenkomen. Het is een techniek die goed werkt voor landschappen, omdat je de horizon kunt positioneren op één van de horizontale lijnen die in het onderste en bovenste deel van de foto zitten, terwijl je verticale onderwerpen (bomen etc.) op één van de twee verticale lijnen geplaatst kunnen worden.

Gebruik frames 

Frames hebben verschillende toepassingen als het om compositie gaat. Ze kunnen jouw onderwerp isoleren, de aandacht er rechtstreeks naartoe trekken, ze kunnen ongewenste items erachter verbergen, een beelddiepte verstrekken en helpen bij het creëren van context. Jouw frame kan door de mens gemaakt zijn (bruggen, bogen en hekken), de natuur (boomtakken, boomstammen) of zelfs menselijk zijn (armen om een ​​gezicht geklemd). 

Haal het meeste uit de richting van lijnen en/of vormen 

Onze ogen worden onbewust langs lijnen in foto’s getrokken, dus door na te denken over hoe, waar en waarom jij lijnen in je opnamen plaatst, zal de manier waarop jouw publiek ernaar kijkt, veranderen. Een weg die bijvoorbeeld aan het ene uiteinde van de opname begint en naar het andere uiteinde kronkelt, trekt de aandacht door de gehele scène.

Houd het eenvoudig / ken uw focus 

Als er teveel in je frame gebeurt, dan kan de persoon die ernaar kijkt gewoon blijven zoeken naar een focuspunt en al snel verveeld raken wanneer ze er geen één kunnen vinden. Dit betekent niet dat jij geen secundaire aandachtspunten kunt hebben, maar het betekent enkel dat je er alles aan moet doen om ervoor te zorgen dat ze niet veel aandacht krijgen.

Bekijk de achtergrond 

Onooglijke objecten, overbelichte of bijzonder heldere gebieden en blokken of stippen met heldere kleuren trekken allemaal de aandacht van waarop het bedoeld is om op scherp te stellen, dus kijk goed naar je achtergrond voordat je een foto maakt en zoek indien mogelijk een achtergrond uit die niet zo opdringerig is.

Zoek naar symmetrie / patronen 

Als jij jouw kader met een patroon vult dat zich herhaalt, dan krijgt de opname meer impact, waardoor de grootte of het aantal objecten dat je fotografeert, geaccentueerd wordt. Opnamen met symmetrie, zoals lantaarnpalen aan weerszijden van een straat, een lange rij bomen of een reeks bogen, kunnen alsook gebruikt worden om het oog naar een enkel punt te leiden.

Creëer diepte 

Het hebben van voor-, midden- en achtergronddetails voegt diepte aan jouw opname toe en trekt de aandacht door de gehele foto. Compositie elementen die elkaar aanvullen, bijvoorbeeld met kleur of door associatie, werken goed, maar wees voorzichtig met de grootte van de objecten die je gebruikt en hoe je ze plaatst, want je wilt niet dat de foto uit balans raakt. 

Door bijvoorbeeld water aan de voorgrond toe te voegen, kun jij jouw opname ook lichter maken en kun je er een extra interessant element toevoegen… omdat het de lucht weerkaatst. 

Maak ook betere foto’s door deze Camera-Mania basisregels voor fotografie te volgen. Lees ze door, ga erop uit en beoefen ze! 

https://www.camera-mania.nl/ 

Bron: ephotozine