Ben jij op zoek naar een vleugje inspiratie voor jouw stillevenfotografie ideeën? Heb je het gevoel dat je al van alles hebt geprobeerd en dat er niets meer met stillevens  te ontdekken valt? Maak je geen zorgen, hier zijn een aantal creatieve fotografie-ideeën van Camera-Mania om thuis te doen!

Speel met vormen 

Een metafoor is een krachtig hulpmiddel in de handen van een fotograaf. Zelfs als je er niet al te diep naar kijkt, kun je immers nog steeds ongebruikelijke verbanden vinden tussen levenloze objecten en er een mooie foto van maken. 

Het enige dat jij hierbij hoeft te doen, is ongelijke onderwerpen vergelijken die één ding gemeen hebben. Dat kan hun kleur, vorm of enige andere formele gelijkenis zijn. Kies een alledaags object uit dat je aan iets interessants herinnert. Maak dit vervolgens zichtbaar in je stillevenopstelling. 

Een wereldbol is bijvoorbeeld rond. Een cd ook. Je kunt dus een foto van een cd nemen in het houten frame van een wereldbol en zeggen dat de wereld vol muziek is...

Veel plezier met patronen 

Diverse patronen zien er veelal prachtig uit. Er zit een rustgevend gevoel in rijen van afwisselende objecten. Sterker nog, het is de beste manier om een ​​indrukwekkende foto te maken met beperkte rekwisieten. 

Kies een thema uit: snoep, fruit, bladeren, keramiek, accessoires... wat je maar wilt. Verzamel je objecten, zet je camera op een Camera-Mania statief. Schik een compositie, beginnend met grotere items en verplaats het vervolgens naar kleinere details. Neem van bovenaf een ​​foto, en klaar is Kees/Klaziena! 

Maar vermijd echter monotone beelden! Wees niet bang om het ritme in je opname te doorbreken en met verschillende kleuren te experimenteren. Dat is wat jouw compositie interessant houdt.

Vertel een verhaal 

Dingen kunnen veel vertellen over hun eigenaren. Zeker als je bijvoorbeeld niet op zoek bent naar willekeurige objecten, maar naar hun werktools. Al deze interessante voorwerpen kunnen aan een kunstenaar, een keramist, een zilversmid, een borduurster of een schrijver toebehoren! 

Alle details brengen hun werkbladen tot leven. Je kunt een kammeraad met een interessant beroep of een interessante hobby toestemming vragen om hun werkplek te fotograferen. Of je zou zelf iets ongewoons kunnen creëren met een interessante professie in gedachten. 

Welke objecten zijn essentieel voor hun beroep en wat zijn daarnaast gewoon schattige kleine details? Beantwoord deze vragen, kies een passende en goede achtergrond uit en vertel je persoonlijke beeldverhaal.

Probeer eens bloemenfotografie uit 

Bloemen zijn een perfect onderwerp voor stillevenfotografie. Het is immers praktisch onmogelijk om gekleurde bloemen in een compositie te hebben en daarmee een saai beeld te krijgen. Vooral als het een onderdeel van jouw verhaal is dat je graag wilt vertellen. 

Stel dat jouw personage een schrijver is, die aan een lieve en romantische roman werkt. Laten we eens een bos roze bloemen pakken en ze rond een typemachine schikken, wat potloden en verfrommelde papieren ballen toevoegen. Zo creëer je al snel een prachtige compositie! 

Laat je fantasie maar op de vrije loop! Met zo’n mooi onderwerp als bloemen is er praktisch geen kans op een slecht eindproduct.

Speel met je eten 

Voedselfotografie is een breed onderwerp en veelzijdig genoeg om er nog dagenlang over na te praten. Om een prachtige ​​foto te ervan te maken, moet je vaak wel een goede kok of een foodstylist zijn. Maar dat is niet altijd nodig als je de rauwe ingrediënten ervan fotografeert. 

Voedsel is één van de meest veelbelovende thema’s om mee te werken. Dus als je op zoek bent naar wat ideeën voor een foto van een stilleven, dan raden wij van Camera-Mania aan om dan eerst eens naar je bord te kijken! 

https://www.camera-mania.nl/ 

Bron: expertphotography