Het fotograferen van unieke stadsgezichten is iets waar veel mensen nooit genoeg van lijken te krijgen. De stedelijke jungle is immers een steeds veranderend landschap dat met zijn vaak grandioze thema’s en heldere, onderscheidende en vaak kleurrijke details menig persoon aanspreekt. Vandaar dat Camera-Mania dit vandaag graag even met jou wilt bespreken

Want wanneer jij iemand bent die op het punt staat in dit soort fotografie te stappen, of wellicht iemand bent die problemen heeft gehad met het fotograferen van dit soort stedelijke vergezichten? Dan zijn er hier enkele eenvoudige en snelle tips die jou kunnen meehelpen om hiervan betere foto’s te maken:

Fotografeer op het juiste moment

Deze tip van Camera-Mania is absoluut een fotografie cliché, maar het geldt nog steeds voor bijna elk genre van fotografie. Op het juiste moment fotograferen is essentieel bij landschapsfotografie en nog meer van belang bij het fotograferen van stadsgezichten.

Niet alleen omdat bepaalde tijden van de dag een landschapsfoto karakter en sfeer geven, maar ook omdat (en dit is nèt zo belangrijk) de heldere stadslichten jouw belichtingsstijd voor het maken van gebalanceerde opnamen veel korter maken dan bij natuurlijke landschappen.

Dit omdat alle aanwezige verlichting vaak het dynamische bereik van onder meer de lucht weghaalt. Maar als jij een goede locatie kan vinden alvorens het ‘gouden uur’ arriveert en je compositie(s) optimaal samenstelt, dan kan jij echt wel de juiste momenten vastleggen.

Maak verstandig gebruik van de ruimte

Het fotograferen van stadsgezichten is een visueel spel om grootsheid te illustreren, patronen te gebruiken en unieke perspectieven te tonen. Misschien wil jij profiteren van bijzondere beeldhoeken welke de dichtheid van met name menselijke structuren in een bepaalde stad weergeven.

De beschikking hebben over dynamische elementen zoals bijvoorbeeld een bijzondere zonsondergang in de lucht voegt meestal en extra esthetische waarde toe aan jouw foto.

Contrasten aanscherpen

Illustreer het contrast van natuurlijke en door de mens gemaakte structuren. Geen stad is ooit uit het niets ontstaan. De meeste iconische steden zijn steden die hun geografische wonderen hebben behouden te midden van de ontwikkeling van een enorme infrastructuur.

Als jij een locatie met dergelijke functies fotografeert, zou het dan niet geweldig zijn om een uitkijkpunt te vinden welke dit contrast tussen het natuurlijke land of water met het heldere en drukke stadsbeeld illustreert?

Lange belichtingstijden

Maak lange belichtingen om het snelle leven van de stad te illustreren. Deze lange belichtingstechnieken worden zeer veelvuldig toegepast in stadsfotografie. Veel stadsgezichten zien er namelijk ‘s nachts vaak het beste uit, maar het creëren van lichtsporen is eveneens uiterst boeiend.

Lichtsporen zijn vaak aantrekkelijk vanwege de uniek patronen die ze maken. Plus ze symboliseren veelal het snelle leven die de mensen in steden leiden.

Beheer je kleuren

Stadslandschappen zijn vaak behoorlijk drukke scènes. Naast alle details gloeit de heldere drukke stad vaak met zoveel verschillende kleuren op, welke afkomstig zijn van allerlei verschillende soorten lichtbronnen met hun bijbehorende reflecties.

Het hebben van te veel kleur in één scène kan vaak de focus wegnemen van het grote onderwerp en een afleiding zijn die onvermijdelijk het totale visuele ontwerp verpest. Het is zodoende belangrijk om jouw kleuren in een nabewerking te beheren, vooral wanneer de combinatie van kleuren te overweldigend wordt.

De juiste stadsgezichten

De juiste stadsgezichten fotografeer je uiteraard met de beste camera instellingen, het ideale perspectief en uitkijkpunt, maar ook vooral met de juiste camera accessoires plus tips van Camera-Mania!

Accessoires