Ongeacht wat voor camera jij tegenwoordig gebruikt om video op te nemen, zoals een mirrorless, een DSLR of een meer traditionele palm- of schoudercamera, jij legt hiermee zowel bewegende beelden als geluid vast. Hoewel er over het algemeen meer nadruk wordt gelegd op de videobeelden, mag het belang van geluid nooit over het hoofd worden gezien. Er bestaan veel mogelijkheden om de audiokwaliteit van jouw videoproducties te verbeteren, en het gebruik van een goede extra microphone op de camera van Camera-Mania is daar één van.

Er moet overigens wel even opgemerkt worden dat een zogenaamde shotgun microfoon niet voor elke situatie de beste keuze is. Als jij bijvoorbeeld een muziekvoorstelling opneemt met een stilstaande camera, dan kun je veelal beter klinkende resultaten verkrijgen met een niet-directionele stereomicrofoon.

Eén van de meest effectieve on-camera tools 

Maar vaker wel dan niet blijkt een shotgun microfoon echter één van de meest effectieve on-camera microphone tools te zijn voor het vastleggen van geluid, wat te wijten is aan hun vermogen om geluid naar de zijkanten en achterkant te negeren en om prioriteit te geven aan het geluid voor de microfoon. 

Als jouw videocamera compact is, dan is het een goed idee om deze alsook te koppelen met een on-camera microfoon van proportioneel formaat. Maar als jij opnamen maakt met een camera die iets groter is dan een gemiddelde DSLR, dan kan het zinvol zijn om te kiezen voor een ietwat grotere microfoon op de camera.

Ideaal voor luidruchtige buitensituaties 

Vooral die grotere shotgun microfoons worden vaak buitenshuis gebruikt, waar er een aanzienlijke hoeveelheid achtergrondgeluid is. De lange spleten in de loop van de shotgun microfoon helpen flink mee midden- en hoge frequenties te verminderen, hoewel niet alle lage frequenties worden gereduceerd (gebruik daarvoor een laag uitgesneden filter). 

Een nadeel van zo’n langere on-camera microphone is dat ze zo directioneel zijn in hun smalle opnamepatroon, dat natuurlijke eigenschappen van een bron zoals de menselijke stem verloren kunnen gaan door het ontbreken van externe achtergrondreflecties van de bron. Maar ze zijn zonder meer de ideale microfoon voor luidruchtige buitensituaties.

Luid en duidelijk 

Als jij filmt wanneer je op pad bent, is een microfoon bovenop de camera waarschijnlijk altijd de beste keuze. Hiermee kan jouw onderwerp of cameratalent snel en gelijktijdig met het scherm en jij als cameraman meebewegen. Je moet er echter wel voor zorgen dat jouw onderwerp luid en duidelijk spreekt. 

Als je geld in een goede digitale SLR of een modernere spiegelloze camera voor videodoeleinden geïnvesteerd hebt, dan zal de ingebouwde microfoon jou waarschijnlijk een beetje teleurgestellen. Interne microfoons klinken vaak blikkerig, zijn te stil en bieden vaak weinig niveau-aanpassing.

Vang optimaal audio op 

Om de juiste directionele audio vast te leggen, zou je dus graag willen investeren in een externe shotgun microfoon. Deze worden in de meeste gevallen direct in de flitsschoenconnector bovenop jouw camerabehuizing gemonteerd om aldaar een optimale audio op te vangen. Verbeter jouw video audio ook met een hoogwaardige externe on-camera microphone van Camera-Mania. 

camera-microphone