In de camerawereld van hedendaagse dag kom je vaak het volgende merkwaardige woord tegen: gimbal. Je moet dan echt wel even Googelen wat dit nou precies is, want als ik zeg dat dit in het normale Nederlands een cardanische ophanging is, dan stemt het idee van een camera moord je ook niet direct erg vrolijk.

Wikipedia definieert een gimbal als een “draaibare ondersteuning die de rotatie van een voorwerp rond een enkele as mogelijk maakt. Een set van drie gimballen (of cardanische ophangingen), de ene gemonteerd op de andere met orthogonale scharnierassen, kan worden gebruikt om een op het binnenste cardanus gemonteerde object onafhankelijk te laten draaien van de rotatie van zijn ondersteuning.”

Poe poe. Dat is een mondvol. Wat betekent dat echter allemaal in normale taal?

Met een gimbal kan je een video-opnameapparaat mooi stabiel en stationair houden. Het zal zich in dezelfde richting richten, ongeacht of de camera die je vasthoudt nou naar voren, naar links, naar rechts, enzovoort gaat.

De belangrijkste toepassing van deze cardanische ophanging is zodoende de gyroscoop. Die gyroscoop is een uiterst belangrijke camera tool voor als je echt op professioneel niveau video-opnames wenst te maken. En zo’n gyroscoop is ook van essentieel belang voor een goed functionerende drone!

Het verkort woord van die gyroscoop is overigens gyro, wat ook wel weer grappig en verwarrend blijkt. Want Gyro (op z’n Engels, bij ons Gyros) is tevens een traditioneel Grieks gerecht bestaande uit gegrild varkensvlees, in reepjes gesneden en gekruid. Ik krijg er al honger van als ik eraan denk!

Hey camera-mania-man, mag ik van jou zo’n gyrootje of gimballetje. En pak ’t effe goed in! Het is om mee te nemen... Dank je!

 

https://www.camera-mania.nl/catalogsearch/result/?cat=0&q=gimbal