Beginnen met abstracte fotografie is één van de beste manieren waarop elke aspirant-fotograaf met fotografie kan beginnen. Want in vergelijking met de meer populaire fotografie-niches zoals product-, buiten- en trouwfotografie, druist abstracte fotografie tegen veel fotografieregels in. Het geeft je de vrijheid om van alles dat jouw aandacht maar trekt een foto te maken en geeft jou de mogelijkheid om je artistieke aard te uiten. 

Formeel gesproken is abstracte fotografie een methode om ideeën en emoties uit te drukken met gefotografeerde beeldelementen zonder de bedoeling een traditioneel of realistisch beeld te creëren. Maar wat zijn de belangrijkste elementen van een goede abstracte foto? 

Er bestaan een aantal elementen die een abstracte foto veel meer diepte geven en de aantrekkingskracht ervan vergroten. Je zou dit soort elementen dan ook graag in jouw foto’s willen opnemen om de aandacht van jouw kijkers te trekken.

Eenvoud 

Op het eerste gezicht lijken abstracte foto’s wellicht wat verwarrend en rommelig. Maar als je eenmaal begrijpt wat ‘abstractie’ doet, dan zul je beseffen dat er veel aandacht in het proces zit. 

Afleidende en nutteloze elementen die geen emoties oproepen en de kijkers kunnen verwarren, worden namelijk bewust uit de foto verwijderd, wat resulteert in een ‘schoner’ abstract beeld dat visueel lichter en gemakkelijker te interpreteren is.

Compositie 

Een goede abstracte foto bevat altijd een duidelijk, structureel ontwerp. Er wordt hierbij behoorlijk nagedacht over de volgorde, plaatsing en balans tussen vormen, patronen, texturen en zelfs kleuren binnen een abstracte foto. Deze factoren hebben een grote invloed op het visuele gewicht van de foto, bepalen en vullen het interessante blikpunt aan en zijn van invloed op hoe kijkers ernaar kijken.

Kijkhoek 

Net als bij compositie, bepaalt de kijkhoek hoe het onderwerp in een abstracte opname weergegeven wordt. Afgezien van het fotograferen onder een ongebruikelijke hoek, worden sommige abstracte foto’s zelfs tijdens de nabewerking omgedraaid of geroteerd om andere weergaven en oriëntaties te verkrijgen.

Verlichting 

Verlichting is een belangrijk element in vrijwel elke fotografiestijl. Afhankelijk van hoe het gebruikt wordt, kan het de vormen van het onderwerp, details of gebieden in een foto dramatiseren of benadrukken. De richting en kracht van de lichtbron kunnen alsook een grote rol spelen bij het aansturen van de presentatie van het onderwerp en het bepalen van de toon voor de opname. Je zult zien dat heel veel van de meest mysterieuze en intrigerende abstracte foto’s silhouetten, tegenlicht en interessante schaduwen hebben.

Harmonie 

De fotografische elementen in een abstract beeld zijn meestal beperkt, maar ze werken veelal samen door een visuele balans plus verhoudingen te creëren. Wanneer een foto bijvoorbeeld sterke kleuren bevat, worden deze meestal gecompenseerd door andere gedempte kleuren. Op deze manier vechten ze niet om visuele aandacht en verwarren ze kijkers niet. Ze bestaan ​​harmonieus naast elkaar door zich tot elkaar te verhouden en het blikpunt aan te vullen, waardoor een samenhangende abstracte foto ontstaat.

Mysterie 

Abstracte beelden lokken bijna altijd emotionele reacties en verbeeldingskracht uit door er een element van mysterie en intrige in op te nemen. Dit is hoe het de abstracte kunstkijkers een gevoel van verwondering geeft. Dit boeit hen op hun beurt en moedigt hen aan om zelfs de meest complexe maar uitnodigende kunstwerken te waarderen. 

De beste abstracte foto’s beginnen uiteraard met een subliem idee en de juiste camera accessoires van Camera-Mania

Bron: adorama