Fotografie is ongetwijfeld één van de belangrijkste uitvindingen in de geschiedenis, want het heeft absoluut veranderd hoe de mensen op dit moment de wereld bekijken. Nu kunnen we namelijk allerlei zaken ‘zien’ die eigenlijk heel veel kilometers, en soms zelfs jaren van ons verwijderd zijn! Met fotografie kunnen we allerlei momenten in de tijd vastleggen en deze jarenlang bewaren. Dit alles door een unieke blik door de lens van een camera.

Een scène ‘vangen’

Het optische onderdeel van jouw fotocamera is de lens. In het eenvoudigste geval is een lens slechts een gebogen stukje glas of soms plastic. Het is zijn taak om de lichtstralen die van een object weerkaatsen te verwijderen en ze op te vangen zodat ze samenkomen om zo een echt beeld te vormen: een beeld dat op de scène lijkt vóór de lens.

Het draait allemaal om het glas 

De lens is volgens velen het belangrijkste onderdeel van de camera. Vraag namelijk maar een ervaren fotograaf of hij een nieuwe camera of een nieuwe lens wil kopen en het antwoord is meestal: “het draait allemaal om het glas” of “een goede lens is belangrijker dan een goede camera”. 

Een slechte lens op een goede camera levert veelal nog steeds slechte beelden op, maar een goede lens op een slechte of gemiddelde camera geeft de fotograaf hoogstwaarschijnlijk toch nog goede resultaten.

De juiste foto kunnen maken 

Een goede lens betekent alles voor het maken van de juiste foto. Het is niet alleen de hoeveelheid zoom die je hebt of hoe breed de opname kan worden gemaakt, maar tevens de kwaliteit van het glas, de maximale grootte van het diafragma en enkele andere kenmerken. 

Jouw lenzen bepalen welk typen foto’s jij maken kan. Allerlei binnen- en buitenopnames, close-up opnames, landschapsopnames, dag- en nachtopnames worden allemaal bepaald door wat jouw cameralens kan.

De ‘must-have’ lens typen 

35mm, 50mm en 85mm lens zijn allemaal buitengewoon handig. Terwijl de 35 en 85 mm lenzen jou een groter voordeel opleveren bij het maken van groothoekopnames en portretten, werkt een 50mm prime-lens net zoals een Zwitsers zakmes. Ze zijn extreem handig in alle situaties! 

Het is verleidelijk om een ‘zoomlens'’ met een variabele brandpuntsafstand te nemen, zodat je op je gemak tussen de focusafstanden heen en weer kunt bewegen, zonder lenzen te wisselen. Maar dit leidt zeker tot afwegingen. Want zoomlenzen zijn meestal zwaarder en omvangrijker, en tenzij je bereid bent om er veel geld aan uit te geven, hebben ze de neiging om inferieur glas te hebben.

Dé juiste tools in jouw cameratas 

Uiteindelijk is jouw selectie van lenzen één van de belangrijkste dingen die jij in je cameratas aantreft. Het beste is uiteraard om de juiste tool voor de klus te gebruiken, en jouw lenzen zijn zéér zeker dé juiste tools. Een camerabody is natuurlijk ook van vitaal belang, maar als je lens jou geen duidelijk beeld geeft op de juiste afstand, plus de correcte snelheid, dan kan je in veel gevallen maar beter ophouden met (een beetje) professionele foto’s proberen te nemen. 

Camera-Mania weet wel hoe belangrijk een lens is en levert er allemaal accessoires voor om ze optimaal in de watten te leggen, of ze nog beter te kunnen laten presteren! 

lens