Het begint binnenkort weer aardig veel op Kerstmis te lijken! Wanneer het gaat om interessante kerstfoto’s, dan is het vastleggen van ‘onscherpe’ kerst verlichting op de achtergrond waarschijnlijk het mooiste effect dat je maar kan bereiken. Een TV lens kan dit effect heel goed creëren.

Deze onscherpe achtergrond in een foto wordt ook wel bokeh genoemd. Bokeh verwijst naar het onscherpe deel van een foto, meestal gemaakt door licht- en kleurbronnen achter het onderwerp.

Wat je er precies voor nodig hebt. Je moet een lens gebruiken met lage diafragma mogelijkheden, zoals een 25 of 35mm TV lens van Camera-Mania met een diafragma van f/1.7. Deze zijn geschikt voor een Sony NEX E-Mount of Panasonic / Olympus M4/3 mount (Micro Four Thirds).

Wellicht betekent dit dat deze lens bij deze nu al op jouw verlanglijstje staat, dus waarom zou jij jezelf hiermee dan ook niet per direct op een vroeg kerstcadeautje trakteren?! Als je toch al weet dat je dit graag wilt...

Natuurlijk zijn er tweedehands eveneens diverse vintage f/1.8 50mm lensen of zo verkrijgbaar waarmee je dit effect ook goed kan bereiken. Heb je niet de juiste mount adapter in jouw bezit, kijk dan even of een lensring houder van Camera-Mania jou uit de brand kan helpen.

En heb jij al de mazzel dat je qua licht over een ‘snelle’ lens beschikt, nou da’s dan ook heel mooi!

Hoe laag kan je gaan (how-low-can-you-go)? Bij het kiezen van je camera instellingen moet je gaan naar het laagst mogelijke diafragma dat jouw camera bereiken kan om zo die mogelijke cirkel bokeh ballen in je foto te maken. Des te lager het diafragma, des te beter de bokeh!

Indien de camera zich in de stand van diafragmaprioriteit bevindt, dan wordt deze altijd aangepast aan de snelste sluitertijd. Indien jij je in de handmatige instelstand bevindt, dan moet je zelf handmatig de juiste sluitertijd instellen.

Jij moet de camera handmatig scherpstellen zodat de kerst lichtjes niet scherp zijn. Immers, die bokeh is het onscherpe effect van een lens, dus is het logisch dat jij je voor dit speciale effect op de lichtjes wilt concentreren.

De bokeh achtergrond. Wanneer jij een hoofdonderwerp zoals een persoon of huisdier wilt fotograferen met de bokeh van de kerstlichtjes op de achtergrond, dan wil jij natuurlijk dat het onderwerp dicht bij de camera staat, met die bokeh lichtjes gescheiden op enige afstand van elkaar.

Door een groot diafragma te gebruiken en scherp te stellen op het hoofdonderwerp, zullen de lichtjes onscherp worden. Indien je een wat zachtere, lichtstralende look wenst, plaats dan die lichtjes wat verder terug op de achtergrond.

De kneepjes van het vak. Je kan die kleine bokeh lichtbollen groter maken door de afstand tussen jouw onderwerp en de onscherpe lichten op de achtergrond te vergroten. Maak eventueel bokeh in andere vormen zoals sterren, hartjes of zelfs kleine sneeuwvlokken door een klein (papieren) ‘masker’ voor je lens te maken.

Zodra jij er klaar voor bent om die bijzonder bokeh foto’s met je TV lens te maken, speel dan met de plaatsing van jouw camera ten op zichte van de kerstverlichting. Neem een foto en beweeg een beetje en neem er vervolgens nog eentje. Experimenteer met de grootte en plaatsing van de bokeh en heb uiteraard veel plezier!

Camera-Mania.nl wenst jou met alle fraaie bokeh kerstballen die jij maar kan maken een heel fijne aanloop naar de kerst toe!

https://www.camera-mania.nl/catalogsearch/result/?cat=0&q=TV+lens

https://www.camera-mania.nl/catalogsearch/result/?cat=0&q=lensring+houder

Met bokeh balletjes tips van beachcamera.com