In deel 1 van de buitenarchitectuur fototips hebben we het met name over de voorbereiding gehad en nog wat andere zaken zoals camera-instellingen. Als je er nu klaar voor bent om echt aan de slag te gaan, dan hebben wij van Camera-Mania hier nog een paar tips die jou alsook van dienst kunnen zijn bij het maken van uitzonderlijke buitenarchitectuurfoto’s:

Focus op de details 

Gebouwen worden meestal als een geheel vastgelegd om zo hun volle glorie te showen. Bepaalde architectonische structuren, vooral oude, zijn echter gevuld met ingewikkelde details die soms voor het oog verloren gaan wanneer een structuur als geheel wordt vastgelegd. In dat geval is het wellicht beter om dichter bij jouw onderwerp te gaan staan.

Focus op patronen 

Afgezien van de patronen die in de ontwerpen van de buitenmuren van een gebouw zijn ingebouwd, kan je ook overwegen om de patronen die door ramen of de structuur van het door jou gekozen architectonische onderwerp gevormd worden te benadrukken of hierop te focussen. 

Om het risico op diagonale vervormingen te verkleinen, moet  je er altijd voor zorgen dat jouw camera waterpas blijft ten opzichte van het gebouw dat jij aan het fotograferen bent.

Maak het panoramisch 

Een panoramische opname is een effectieve manier om een ​​architectonisch landschap in zijn geheel vast te leggen, inclusief de skyline en andere elementen eromheen. Je kunt dit doen met een camera die een panoramastand heeft, of door speciale bewerkingssoftware zoals Kolor Autopano te gebruiken die meerdere opnamen aan elkaar hecht.

Maak opnamen met een lange sluitertijd 

Het gebruik van de techniek voor lange belichtingstijden bij het maken van architectuurfoto’s geeft gebouwen en constructies al snel een ‘buitenaardse uitstraling’. Gebruik hiervoor langzamere sluitertijden totdat het gewenste effect (d.w.z. scherpe structuren, zachte, ietwat wazige luchten en lichtsporen) is bereikt. Wanneer jij overdag fotografeert, dan helpt het om Neutral Density (ND) filters te gebruiken die de hoeveelheid licht die de lens binnendringt vermindert, om zo het risico van overbelichting van het beeld te elimineren.

Overweeg post-processing 

De meeste (zo niet alle) fotografen nemen vaak nog de extra stap van het nabewerken van hun beelden om daarmee hun foto’s te perfectioneren. Zolang het niet overdreven is, kunnen kleine aanpassingen zoals kleurcorrecties en belichtings- of contrastaanpassingen het uiterlijk van jouw foto inderdaad aanzienlijk verbeteren zonder dat deze er onnatuurlijk uitziet. 

Om op een bijzondere manier buitenarchitectuur te fotograferen kan soms veel werk zijn, maar het is zeker de moeite waard als alles prachtig samenkomt in een bijzondere fotoshoot. Hopelijk hebben deze bovenstaande tips, plus de juiste Camera-Mania accessoires, jou de juiste middelen aangeboden om dit allemaal mogelijk te maken. 

https://www.camera-mania.nl/tripods-monopods/tripods

https://www.camera-mania.nl/triple-axis-bubble-spirit-level-on-camera-hot-shoe-3d.html

https://www.camera-mania.nl/ 

Bron: adorama