Onze wereld vertrouwt op fotojournalisten om boeiende foto’s te maken die nieuwsverhalen verbeteren. Opnames die door fotojournalisten gemaakt zijn moeten veelal samenvatten wat er in een artikel is geschreven.

Actueel

Door dit goed te doen, wordt het lezen van kranten en het bekijken van het nieuws een flink stuk effectiever, omdat men zo het nieuws beter kan relateren aan echte situaties en volledig kan begrijpen om hoe het moet zijn om op dat moment op die actuele plaats aanwezig te zijn.

Maar een ervaren fotojournalist verschijnt niet alleen op een belangrijk nieuwsevenement om aldaar lukweg een paar foto’s te maken. Welnee, het is eerder zijn doel om belangrijke kwesties onder de aandacht te brengen. En opmerkelijk genoeg kan die fotograaf dit vaak met een enkele foto doen!

De impact van fotojournalistiek is groot, en met de komst van internet, smartphones en digitale fotografie is fotojournalistiek er alleen nog maar populairder op geworden.

Waarheid

De waarheid laten zien door middel van fotojournalistiek is meer dan enkel nauwkeurig zijn. Het betekent dat de aanschouwer genoeg van een gebeurtenis moet kunnen zien om daarmee contact te kunnen maken met de mensen in de opname en de situatie waarin zij zich bevinden.

En het zou een objectieve weergave moeten zijn, waarbij de opname een eerlijke en nauwkeurige weergave van de gebeurtenissen weergeven zoals het echt plaatsvond, zowel qua inhoud als toon.

Fundamentele fotojournalistiek tips

Zelfs als jij al jaren foto’s maakt, dan kan je nog niet een goede fotojournalist worden genoemd als je de onderstaande praktische  basisregels niet kent:

  • Goede foto's vertellen een verhaal beter dan de bijbehorende tekst. En om een ​​verhaal te vertellen, moeten je foto's de volgende elementen hebben: een persoon of mensen, emoties, actie of iets buitengewoons of ongewoons.
  • Jouw foto’s moeten gericht zijn op de gezichten van mensen, dus niet op hun rug of hun achterhoofd. Maak foto’s van personen in actie. Maak geen foto’s van mensen die elkaars handen schudden of prijzen uitreiken, want deze zijn saai.
  • Zorg ervoor dat jouw onderwerp altijd scherp is, wat jouw centrale onderwerp ook maar zou moeten zijn.
  • Denk twee of drie keer na voordat je besluit om foto’s van naakte mensen te maken. Vraag bij jouzelf af of deze naaktheid echt wel iets aan het verhaal kan toevoegen alvorens je een beslissing neemt.
  • Let ten slotte altijd op de beeldhoek van waaruit jij die maakt. Om er zeker van te zijn dat jij hierbij de juiste hoek kiest, maak je in dat geval een aantal (test) foto’s vanuit verschillende perspectieven. Dit is vergelijkbaar met wat regisseurs doen wanneer ze de scènes van hun films vanuit verschillende gezichtspunten willen vastleggen.

Fotojournalistiek is een effectieve manier om verhalen te vertellen en informatie te verspreiden onder een grote groep mensen. Mensen voelen zich tot deze beelden aangetrokken omdat ze veelal kleurrijk en interessant zijn.

Wereldbeeld

En het allerbeste van alles is, dat fotojournalistiek werkt omdat het met zijn realistische opnames van actuele gebeurtenissen en emoties, een heel interessant wereldbeeld schenkt.

Dus waarom duik jij ook niet samen met Camera-Mania in de wereld van fotojournalisme, als je een passie hebt voor nieuwsfotografie en over een flinke portie fotografisch vaardigheden beschikt.

https://www.camera-mania.nl/