Fotografie is nog nooit zo populair geweest als vandaag de dag. Personen van alle leeftijden leren momenteel op allerlei plaatsen de techniek en kunst van fotograferen met een digitale camera te ontdekken. Maar zoals alle creatievelingen kunnen fotografen soms ook wel eens wat creatieve blokkades ervaren of een gebrek aan interessante ideeën hebben. 

Een manier waarop zij met dit probleem kunnen omgaan, is door middel van creatieve opdrachten te creëren. In dit Camera-Mania artikel hebben we een aantal creatieve projectideeën verzameld die gebruikt kunnen worden om je te stimuleren. Hier zijn enkel opdrachtideeën die in een tijd van een gebrek aan inspiratie zeker zeker van pas zullen komen.

Het 365 project 

Hoe je het ook wilt noemen, het 365 project of een foto-per-dag project, het resultaat is hetzelfde: een foto voor elke dag van het jaar. Dit soort langetermijnprojecten geven jou niet alleen de kans om de fotografiekunst te verkennen en te leren, maar ook om creatiever te denken en om eventueel je postproductie vaardigheden te verbeteren.

100 vreemden 

Met het 100  vreemden project kan je met 100 vreemden communiceren en een foto van elk van hen maken. Als je een beetje introvert bent, kan dit best eng zijn om al die mensen op straat of een plaatselijk ontmoetingsplaats te fotograferen. Maar bij fotografie draait alles om het overwinnen van je angsten, en dit project helpt je daar zeker bij.

Het 52 weken project 

Het 52 weken project is vergelijkbaar met die van 365, maar deze keer zou je elke week een nieuwe foto moeten maken, niet iedere dag. Het verschil tussen deze twee projecten is dat je bij deze elke week een ander thema kunt uitkiezen. 

Je kunt bijvoorbeeld bepaalde onderwerpen of plaatsen fotograferen of zelfs enkele fotowandelingen maken. Een fotowandeling is een geweldige manier om inspiratie op te doen, nieuwe locaties te ontdekken en uiteindelijk met echt waardevolle, interessante ideeën voor de dag te komen.

Een sociaal bewustzijn project 

Het vastleggen van dramatische momenten die de geest van hun kijkers zullen beïnvloeden, is een missie waaraan veel iconische fotografen zich wijden. Breng een weekend door met het fotograferen van de gezichten in jouw lokale straten, of door met een non-profitorganisatie samen te werken. Zo kan jij jouw vaardigheden als een documentairemaker en fotojournalist ontwikkelen. 

Zulke fotoprojecten zijn zeker niet gemakkelijk om aan te werken, zowel emotioneel als technisch, maar de beloning om een activist te zijn ligt voor de hand, want iedere keer dat je op de sluiterknop klikt, maak je een foto die de wereld zou kunnen veranderen.

Zelfportret 

Het kan flink voor de hand liggen dat je al eens vaker met je smartphone een zelfportret hebt gemaakt. Instagram heeft zelfportretten dan ook veranderd in iets gewoons en alledaags. 

Zelfportretten kunnen echter heel nuttig zijn bij het openen en verkennen van delen van fotografie waarin jij normaal gesproken niet echt betrokken bent. Mix het en blijf creatief met jouw omgeving en emoties. Kijk bijvoorbeeld eens naar het werk van de fotograaf Kyle Thompson, die er zeker in is geslaagd om zelfzelf keer op keer heel bijzonder te fotograferen. 

Dit was het eerste deel voor het opdoen van wat nieuwe inspiratie voor al jouw persoonlijke camera kunsten en belevingswereld. In het volgende deel zullen wij van Camera-Mania nog wat meer vruchtbare ideeën aanreiken. 

camera

camera-mania.nl